Сексът и сексуалността са едни от централните модели на поведение, около които гравитира човешкия живот. Естествено, това положение на нещата поставя секса и като централен мотив в човешкото творчество. Един от централните мотиви в човешкото творчество от началото на историята. Тук ще се отправим на (кратко) историческо пътешествие през изкуството и архитектурата, увековечаващи фундаменталните и банални неща от живота.

Сексът през историята, изкуството и културата


Има два изначални, първични и фундаментални инстинкта, които направляват живота на планетата Земя. Това са инстинкта за размножаване и инстинкта за самосъхранение. Всяко живо същество на тази планета се бори за оцеляването си и основния биологичен стремеж в живота им е да оставят поколение. В същината на самия живот, във фундаменталната му основа, стоят тези два велики инстинкта. Бидейки основни, значителна част от поведението, навиците и ежедневието на съществата се въртят около тях.

При хората, разбира се, нещата винаги са комплексни и много по-усложнени, затова има хора, които са смели до безумност и такива, които не се възпроизвеждат или изобщо дори не правят секс. Изключенията, все пак, не изменят валидността на общото правило, което поставя сексуалността и самосъхранението на централна позиция в човешкото поведение.

Основните инстинкти на живия организъм организират ежедневието му, затова най-ранните човешки племена се организирали така, че да мога да оцеляват и да могат да отглеждат успешно следващите поколения. Нито археологията, нито антропологията или някоя сродна наука може да каже със сигурност точно как са възприемали своята сексуалност тези първобитни хора или как точно са живяли.
Дали обществата са били организирани от строго моногамни семейства? Дали се е практикувало многоженството или някакви други форми на полигамно поведение? Дали двойките са имали свободата да се избират по любов или браковете са били уредени? Дали е имало изневери, семейни драми и любовни трагедии? Дали хората от далечната праистория са мастурбирали? Дали са имали еротични фантазии?

По тези въпроси може само да се спекулира по косвени следи и находки. Но, можем да разгледаме обществата днес и обществата, каквито са били от началото на записаната история и да добием представа за това какъв може да е бил интимния живот на хората отпреди десетки хиляди години.
В крайна сметка, хората днес сме същите хора, каквито са били хората отпреди десетки и дори стотици хиляди години. Основните характеристики, страсти и стремежи - както и модели на поведение - които хората притежават днес са заложени у нас инстинктивно още от дълбокото минало. Всъщност, в много отношения хората днес не сме много по-различни от хората отпреди хиляди години.

Най-старите запазени актови изображения са открити в Египет и датират отпреди 3000 години. Папирусът от Тюрин е своеобразно антично порно списание с допълнителен раздел - сатира. Което е доставяло на своите читатели материал за мастурбиране, а след това и малко смях.

папирусът от Тюрин - еротичен папирус от древен Египет

Сексуалността и културата са интимно обвързани през времето и традициите. За да добием представа за интимния живот на хората от миналото, трябва да разгледаме археологическите и антропологични следи, оставени от тях. Да започнем от зората на културното развитие - още от времето на пещерните рисунки.

Макар и пещерните рисунки да не ни дават много информация относно интимните навици и страсти на тогавашните хора, все пак има интригуващи находки свързани със сексуалността и ритуалните й интерпретации. Една известна такава е закръглената дървена статуетка на женско тяло с пищни форми открита в Германия (Вилендорфската Венера (фиг. 1)). Интересното на тази статуетка не е толкова нейния вид, тъй като статуетки на пищни женски тела не са рядкост в древния свят, колкото нейната възраст, която е изчислена на около 28 хиляди години. Мотивите за изработката й остават в сферата на хипотезите, но нейния символизъм може да бъде разчетен от гледна точка на човешката психика и митологията на древния свят. Знаем, че в далечното минало, племенните общности практикували религиозни обреди и ритуали свързани с природата, животните, елементите и духове на предци. Тези стари проторелигии били естественото начало на човешката религиозна мисъл и ритуалност в поведението.

Статуетките, талисманите и ритуалите, свързани със сексуалността и плодородието са едни от първите религиозни практики в човешката история, заедно с погребалните ритуали. Тези елементи в човешкото поведение поставят началото на развитието на самата култура като общочовешко явление. Дефиницията за "култура" е общност от хора, които имат сходно поведение, сходни талисмани, украски и ритуали. Тоест, човешката сексуалност е вплетена в човешката култура от самото й начало, заедно с ритуалността и "усещането за духовното".

Древните хора обожествявали природата и я свързвали с раждането и поддържането на живота и тъй като в природата женските раждат и обгрижват живота, природата била разпозната като женска същност. Майката природа се превърнала във висше божество, което племенните общности боготворели с обреди и ритуали. Първичното женско начало, което ражда космоса и живота, е прастар елемент в развитието на религиозната мисъл в човешкото културно творчество.

Въпросната статуетка символизира богинята природа, която е напращяла с живот и плодородна; съблазнителна като жена, но и респектираща като майка. Нейната употреба най-вероятно е била ритуална, свързана с някакъв жречески култ или шамански обреди, имаши за цел да донесат благоденствие на общността.

В старите и традиционни модели на обществата, сексуалните отношения са значително контролирани. Така, както е в малки и консервативни общности, каквито са били човешките общества преди цивилизациите. Така че е възможно да допуснем, че и в древните общества сексапила и семейните съюзи са били контролирани и одобрявани от родителите, като е възможно младите да са имали някакви свободи на интимни взаимоотношения, но най-вероятно, когато тези взаимоотношения не са били официално одобрени са се извършвали скришно и потайно, така както младите влюбени се крият днес, когато срещат неодобрението на родителите си или просто искат да избягат от любопитните съседски очи.

Човешката сексуалност не просто е била част от културата през хилядолетията и вековете, тя е била част от ежедневието на хората, така както е и днес. Така, с развитието на човешките цивилизации и с появата на писмеността - а по-късно и другите форми на медия - човешките страсти и еротични копнежи се пренесли върху тях. Най-първо - далеч преди литературата и видеото - сексуалността и еротичното били увековечавани в камък и в дърво, както и изобразявани в рисунки.

Така например, друга глинена фигура от четвъртото хилядолетие преди новата ера открита на остров Малта изобразява жена, която мастурбира. Но това е рядка находка, тъй като преобладаващите скални и пещерни рисунки от преднеолита и неолита изобразяват предимно мастурбиращи мъже, както и изображения на възбудени мъже и пениси.

В пещера в северна Гватемала са открити пещерни рисунки от времето на Маите, които изобразяват мастурбиращи мъже и други, които извършват обредни ритуали свързани с пениса им. Друга скална рисунка отпреди три хиляди години в пещера в Дракенсбергските планини в южна Африка изобразява ритуал на своеобразно женско посвещение, свързан с първия мензис на момичето, което се превръща в жена, вероятно някакъв вид богиня-майка е играела роля в този ритуал (фиг. 2).

Върху глинен съд за вино от антична Гърция, пък, сексуалността и митологията се преплитат в очите на художника отпреди 2600 години, който е изобразил мастурбиращ сатир с уголемен пенис (фиг. 3). В Индия, около хилядната година преди новата ера, вече изследвали практическите измерения на еротичната йога и правенето на любов било залегнало открито в културата, запечатано в камък и Кама Сутра. Храмът Каджурахо и други като него запазени културни паметници, изобразяват нагледно, без нуждата от думи, сексуалността и нейните горещи измерения (фиг. 4). Изглежда за древните любовници в този днес запустял град на любовта не е имало непозната интимна поза (фиг. 5), а на нагона е била давана воля свободно, колективно и открито без особен свян (фиг. 6).

Древните гърци и римляните били известни, освен с ексцентричните си богове, със своя вкус към виното, хедонизма, оргиите, демокрацията и със свободните си сексуални нрави (фиг. 7 и фиг. 8). Сексуалността присъства ярко в ритуалите, изкуството, архитектурата и митологията на античността. Сексът, страстта и любовта ангажирали активно мислите на хората и възбуждали интереса им, точно така, както е и днес. Хората имали сексуални фантазии, които визуализирали в рисунки, декори, мозайки (фиг. 9) и всякакви предмети от бита (фиг. 10).

В антична Гърция и древен Рим, човешкото тяло се боготворяло и всички богове били облечени в красиви и сексапилни човешки тела - от Зевс, бога на гръмотевиците, до могъщия Агрипа, бога на римския аквaдукт.

В онези антични средиземноморски общества, по-силното мускулесто мъжко тяло се считало за връх на божествената симетрия, красота и пропорционалност. За разлика от облото женско тяло, което по онова време в древногръцката култура не се възприемало за нещо толкова красиво. Мъжете били възхитени един от друг и се отдавали на групови колективни ласки след вечеря, по време на почивка и по всякакви други поводи.
В античния свят - където публичните екзекуции и първичната жестокост били ежедневие - содомията, педофилията (фиг. 11) и изобщо всичко свързано с утоляването на сексуалните желания, също били съвсем в реда на нещата. Не съществували никакви задръжки и морални дефиниции.

< галерията е на следващата страница >Creative Commons License


следваща страница