Стереотипите за мъжете и жените в човешките взаимоотношения - мислим си, че сме много напреднали културно? Да помислим отново.

От един момент нататък в човешката история, жената била превърната в пленница на мъжа. Докато жените отглеждали човечеството у дома си, мъжете, разполагащи с достатъчно свободно време, водели безконечни войни помежду си и изобретявали художествени и мисловни шедьоври.

Физическата слабост на жените не им позволявала да се противопоставят на второстепенната си роля, поради страха от физическа разправа. Заплахата от физическо насилие е основен аргумент, който мъжете са ползвали от край време за да държат жените в подчинение.

Мъжете, неспособни на самоконтрол и примитивни, подтискали жените в обществото, в семейството и в религията, в желанието си да бъдат господари. Християнството заклеймило жената като виновна за самото си съществуване, с което прелъстявала мъжа и го отклонявала от правите пътища на благочестието. Анатемосана и обявена за олицетворение на злото, жената от пленница била превърната в робиня. Жените в Ориента - още по-злочести - били изцяло скрити от погледа и затворени зад високи огради, а когато излизали навън трябвало да се забулват и крият, за да не предизвикват мъжете и да не ги смущават. Понеже те, мъжете, трудно можели да се владеят.

сексистки религии сексистки религии, бурка
феминизъм активни жени
отгоре надолу: жените не могат да шофират, да бъдат попове, да им имаш доверие, да говорят в църквата; Жените не могат вече да търпят това.

Жените били обект на незаслужено подтисничество в човешките общества в продължение на хиляди години. Просто защото са физически по-слаби, което ги поставило в неизгодна позиция в една цивилизация основана на агресия и груба сила. Първичните инстинкти оформят основните поведенчески модели на мъжете и жените. Инстинктивни поведенчески рамки, които стоят в основата на базисните стереотипи на жените и мъжете.

Докато разпределението на ролите е хубаво нещо - с оглед на продуктивността - когато тези роли се превърнат в затвор, тогава вече ситуацията става грозна и примитивна. Строгото стереотипизиране на мъжете и жените, половата сегрегация и подтискането на автентичната индивидуалност продължили чак до съвременния свят днес. Дори днес, в голяма част старите когнитивни модели продължават да присъстват осезаемо навсякъде в цялата ни култура.

Мъжката агресивност, и съответните й патриархални форми на поведение, създали на свой ред компенсаторни модели на поведение у жените. Оформил се стереотипа на жената-прелъстителка, която използва своя чар за да извоюва мястото си в света на мъжете. Стереотипът на слабата жена, която като плаха сърничка показва на мъжа, че не е заплаха за него и в никакъв случай - конкуренция. Стереотипът на глупавата жена, която има нужда от помощта на мъжа за всичко извън кухнята и домакинските задължения. Стереотипът на мъжа-емоционален инвалид или на мачо-мъжа, за който жената е като аксесоар до него.

Всички тези първични, смешни и откровено нелепи форми на поведение, са толкова примитивни. Съвременен примитивизъм, за който много хора, дори в „развитите култури“ изобщо не се замислят.

През последните 2000 години, строгата патриархалност превърнала жените в разменна стока и предмет на притежание на мъжете. Мизогинната, патриархална култура забранявала достъпа на жените до образование, до наследство и работа, като така ефективно жените били изцяло зависими от мъжете си. Мъжете взимали решения вместо жените. Мъжете разрешавали или забранявали на жените какво да правят и какво да не правят. Тъй като, смятали, че жените не били способни да взимат адекватни решения сами за себе си. Мъжете се провъзгласили за собственици на жените.
Жените били под опеката на братята и бащите си, а след това прехвърляни на мъжете им. Ситуация, която все още е факт в арабските държави, например. Днес в развитите държави вече и жените работят, имат имущество и средства, но негативния имидж на жените все още присъства в популярната култура. Все още се счита, че в самата природа на жените е да готвят, да домакинстват, да плетат и да перат дрехите на мъжете.

Сексуалността, бидейки дълбоко залегнала в човешката природа, се е превърнала в основен двигател на цели индустрии в съвременния свят. Цялата индустрия на красотата се върти около нея, както развлекателната и рекламната. Всичко е бизнес, който експлоатира първичното в човешките възприятия. Съвременната култура е изпъстрена с примитивни мотиватори и примитивни възприятийни рамки, които ни заливат отвсякъде. Но, дали го осъзнаваме?

Сексуалното винаги привлича (пари и погледи), възбужда (въображението) и превръща дори яденето на обикновен сандвич в еротично преживяване.

Сексът продава. Особено на мъжете.

хиперсексуализация, сексизъм в рекламната индустрия еротични реклами жените в рекламната индустрия, секса в рекламата

Ако отворим очите си, ще започнем да виждаме точно колко дълбоко е вкоренен патриархалния сексизъм в обществото, на всякъде около нас - от рекламната индустрия, до играчките, до модните тенденции и дори в образованието. Един положителен факт е, че нашето общество, в България, действително не е толкова сексистко, колкото други „западни държави“.

Липсата на хармония между двете половини, между мъжете и жените, е довела до напрежението между половете, всички нелепи комплекси и непълноценното общуване между мъжете и жените в съвременното общество. От едната липса на осъзнаване.

Да обърнем внимание и на големия въпрос „Жените действително ли са по-глупави от мъжете?“

Навярно мнозина вече се досещат за отговора на този въпрос.
В Европа, векове наред, достъпа до образованието е бил привилегия само на мъжете. Днес, жените също вече имат пълен достъп до академичното образование. Ако разгледаме статистиките от висшето образование днес, ще видим, че процентно, момичетата се справят по-добре от момчетата. Статистиката сочи, че в световнен мащаб процентът на успешно дипломиране от висши учебни заведения жени:мъже е съответно 60:40. 60% от успешно дипломиралите се са жени. Това слага край веднъж завинаги на патриархалната концепция за "природно по-глупавите жени".

Разбира се, това не означава, че едните са по-умни от другите, а означава, че едните могат по-лесно да се самодисциплинират от другите, поради определени хормонални различия.

А, защо почти всички писатели, художници, учени и откриватели са били мъже? Отговорът на този въпрос също е толкова банален. Както разбрахме, жените били подтискани интелектуално още от детството. Не се е смятало за удачно за женската природа да се занимава с наука, с философия, с пътуване и т.н. Мъжете просто не са обръщали внимание на мнението на жените и за една жена, само допреди 150 години, е било почти невъзможно да бъде допусната до научни, литературни или каквито и да било интелектуални кръгове в Европа (и по света). Поради тази причина в миналото, по-близкото и по-далечното, жените са писали и творили под мъжки псевдоними. През 19-ти и началото на 20-ти век жените в науката работили заедно със съпрузите си, а съвместния труд накрая бил публикуван само под името на мъжа, за да не бъде отблъснат обществения (разбирай мъжкия) интерес. Тъй като се възприемало за безкрайно шокиращо жена да проявява - публично - творчески интелект.

Ако Нютон, например, беше жена, мъжете нямаше да обърнат никакво внимание на изследванията му, колкото и революционни да са те. Стената на примитивното мъжко его била непробиваема. Въпреки това, в историята на науката съвсем не липсвали самоотвержени жени, които търпели униженията и не се отказвали от своето призвание. Една скрита и потулена страна на историята, която тепърва изплува в официалната история.

Това положение на нещата е доминирало в „западния свят“ чак до 50-те години на двадесети век. Жените в съвременния свят имат свободата да се развиват многостранно от съвсем скоро. Едва от някакви си 70 години насам.

мъжки и женски стереотипи при детските играчки

Физиологично, мозъците на мъжете и жените имат определени различия и съвсем естествено, предвид, че в телата ни действат два различни доминиращи хормона. Тези различия, разбира се, варират между индивидите, като повечето хора се намират около средата на скалата.
Един любим на мъжете-комплексари аргумент е по-големия мъжки мозък. Причината мъжете да имат малко по-големи мозъци е по-голямата им мускулна маса, освен това, имат увеличени региони в мозъка, свързани с агресията т.е. допълнителната невронна маса е в архаичните дялове на мозъка. В тази връзка, нека си припомним антропологичния факт, че Неандерталците са имали по-голям мозък от този на Хомо сапиенс, но не те са заели хоминидната ниша в екосистемата, а ние.

Смята се, че мъжете имат по-добра пространствена ориентация и математически умения, докато жените имат по-добра памет и езикови умения. Тези статистики, обаче, могат да се различават значително в опита на отделните индивиди. За допълнителни размисли в тази насока, заедно с източници и някои ресурси - вижте тук.

В крайна сметка, не може да се каже, че мъжете или жените са по-умни от другия пол. Подобно твърдение просто няма резон с действителността. Освен това, дори физиологичните ни разлики не са толкова големи, колкото ни се струва. Мъжете и жените са две половини на едно цяло и постигат най-добрите резултати, когато се допълват. Това е факт. Хората трябва да престанем да се водим сляпо от първичните си инстинкти, които водят до вътрешни конфликти и непълноценни взаимоотношения. Дори в любовта. Любовта ни събира, но разума ни задържа заедно.

детско развитие, пълноценно развитие на децата без натрапени стереотипи да излезеш по бащинство

Стремежът да се впишем в определени стереотипи, очаквания и полово-предопределени роли подтискат пълноценното израстване на личността. Поробени от инстинктите си, като програмки инсталирани в психиката ни без опция "ънинстал". Всъщност, има опция - това е осъзнаването и съзнателното изграждане на характера си, в противовес на несъзнателното копиране и пресъздаване на установени модели.

Децата израстват със заучени форми на поведение и заучени форми на разсъждение още преди изобщо да имат възможността да направят съзнателна преценка. След това, по-късно в живота, попадат в един коловозен свят на непрестанен стрес да се вписват в тези и онези стереотипни модели на поведение и на живот. А който не се вписва, неизбежно трябва да се чувства по едни или други начини непълноценно. Ето по този начин се осакатява автентичното развитие на личността.

Когато хората започнат да живеят истински съзнателно, тогава ще настъпи голямата (р)Еволюция в съвременната култура. Време е да преосмислим стереотипите и културните парадигми, с които сме свикнали да живеем. Време е да направим първите крачки към един смел нов свят. По-справедлив, по-интелигентен, по-разумен и по-добър за всички.

Време е хората да заживеем по-интелигентно и да премахнем от културата си архаичните елементи. Да бъдем по-съзнателни в поведението си и да разбираме света по-задълбочено.

Хората рано съзряват за секс, но прекалено често през целия си живот така и не узряват за едно по-високо ниво на вътрешно развитие и осъзнатост.

Жената трябва да е равна на мъжа в едно общество, което се нарича „развито“. Днес все още примитивността присъства ярко в поведението на хората и първичната инстинктивност все още определя човешките възприятия. Жените все още се борят за равенство и равноправие, за достойнство и уважение. В голяма част от така наречените "развити държави", в немалко професионални сфери мъжете са по-добре платени от жените и половите стереотипи все още доминират нашата култура. Домашното насилие все още е някакво табу, за което не се говори открито, а женската сексапилност е впрегната в машината на маркетинга и масовия консумеризъм.

В крайна сметка, от нас зависи да не пресъздаваме плоските стереотипи и да излезем извън статуквото. Да не разчитаме на установени канони, а да мислим със собствените си глави и да се развиваме съзнателно.

който изкарва повече плаща сметката

В заключение, степента на първичност във възприятията и поведението на човека е обратнопропорционална на степента на осъзнатост. т.е колкото по-ниски нива на съзнателност имат хората, толкова по-първосигнално е тяхното поведение. Когато "примитивните хора" преобладават, съответно, толкова по-архаична е културата на това обществото. И, толкова по-мизогинни са техните религии.

Патриархалните общества, тоталитарните религии и централизираната власт вървят заедно в пакет. Тези човешки "културни феномени" - в еволюцията на цивилизациите - се движат фундаментално от комплексни поведенчески модели, закодирани в рамката на основните биологични инстинкти. Всъщност, се оказва, че моделите, по които хората сформираме своите общества и начина, по който съответно се развиват човешките култури - фундаментално - се коренят в нашето ДНК - кодирани в едни повече или по-малко 25.000 гени, които съдържат цялата еволюция на живота довела до нашето съществуване днес т.е. еволюцията на човешката култура, като "социален феномен", до сега се движи значително от биологичните инстинкти.

Естествено, това е обобщено казано и не обхваща всички движещи фактори, които участват в сформирането на човешките култури и тяхното развитие. В значителна част, обаче, това състояние на нещата се откроява. Мислим си, че поведението ни е "съзнателно"? Да помислим отново.

Примитивните мотиватори в човешкото поведение преобладават както в междуличностно отношение, така и в междуколективно. Самата ни съвременна цивилизация е пример за това, на едно мета-колективно равнище, което онагледява - по пътя на съответствията - преобладаващото състояние у самите индивиди. Цивилизация на безотговорността, на разхищението, на великия его-изъм, на могъщата алчност, на грубото доминиране, на дълбокото невежество. Култура на високи технологии и ниски нива на осъзнатост.

Цивилизация на примитивното и нерационалното, колкото и противоречиво да звучи това с оглед на цялостното ни усещане за културно-цивилизационен напредък движен от технологиите.

Това, всъщност, е голямото противоречие на съвременния свят - съвременния примитивизъм, с който продължаваме да живеем. Не само в отношенията между мъжете и жените, а в отношенията изобщо между хората.

Да, човешката култура е еволюирала и ще еволюира. Досега по - малко или повече - спорадичен начин, но от тук нататък ние можем - имаме пълния потенциал - да трансформираме радикално съвременната човешка култура, съзнателно и кооперативно. Насочена културна еволюция към едни нови и по-съвършени модели, основани на новото знание и добрия опит от миналото. Нека поставим началото на този нов свят заедно. Трябва да започнем от сега.

Ние днес имаме потенциала - чрез технологиите и новото знание - да изменим цялата ни култура към нещо качествено по-добро, в една от онези уникални, исторически трансформации, които се помнят след това хилядолетия напред. Нека заедно създадем ефекта на пеперудата към бъдещия свят.

- скритите механизми зад човешкото поведение, инстинктите и взаимоотношенията между мъжете и жените -Creative Commons License


ресурси:
TTC - Biology and Human Behavior (поредица видео лекции; намират се)
TTC - Roots Of Human Behavior (поредица видео лекции)
TTC - Theories of Human Development (видео лекции)

Жените, мъжете и обществото - инстинкти, култура и стереотипи (статия)
"Огледалните неврони" и ролята им в социалното поведение (док. филм в Youtube)
Феминизмът и "женските движения" (исторически обзор, есе)
предишна страница