кратка дзен история за щастието и световния мир

Атевиел странника минавала през един кръстопът, където срещнала стар мъдрец и майстор на изкуството. Двамата се заговорили, от приказка на приказка - за времето, световната политика и състоянието на нещата - когато Атевиел странника възкликнала:
- Искам и аз да направя нещо за световния Мир, но как?
- Направи го в самата себе си. Внеси мир в семейството си и навсякъде, където се намираш. Малките действия могат да имат голямо значение! Това е ефекта на пеперудата. Ако всеки допринесе с нещо малко, ще се натрупат големи промени! - мъдрецът размахвал тоягата си, с която се подкрепял, докато говорел с равномерен глас. - За да внесеш щастие в живота на хората около теб, трябва да го постигнеш в самата себе си. Човек става толкова по-щастлив, колкото по-щастливи прави другите. Истинското щастие идва тогава, когато действията и думите ти са винаги позитивни за теб и за хората около теб! Винаги и навсякъде.

Старият учител се приближил към нея и я ударил по главата с тоягата си. Тогава Атевиел странника получила просветление. От тогава тя не излиза от пътя на щастието и щастието я следва навсякъде.
геометрична мандала цвете     премини към следваща страница