свободния интернет и свободното споделяне са фундаментални за дигиталната култура

Директива 13: Краят на свободния интернет в ЕС? Гражданското общество VS корпоративните лобисти. #DeleteArt13 #SaveYourInternet #CensorshipMachine

ИНТЕРНЕТ.

Светът вече не е същия откакто Световната Мрежа (World Wide Web) навлезе в живота на хората. Никога преди това в цялата човешка история, хората не са можели да обменят помежду си информация без граници и в реално време. Да знаят какво става и в най-отдалечените райони по света.  Или, да могат свободно да изразят мнението си и да го споделят с милиони други хора по целия свят. Всеки ден и по всяко време.

Интернет е, може би, най-значимата културна революция на изминалите две десетилетия.

Всъщност, Интернет започва като „вътрешна мрежа“ т.е. множество отделни компютри свързани помежду си. Такива вътрешни мрежи от компютри започват да се сформират още през 1960-те години, в различни научни центрове в Европа и САЩ. Световната Мрежа, такава, каквато я познаваме днес, се ражда през 1980-те в ЦЕРН, Швейцария. Същинският подем на интернет започва от края на 90-те.

През далечната 1997-ма година, за пръв път достъпих началната страница на Yahoo! от домашното ми Pentium PC със 166 MHz Intel процесор през модемна връзка. Интернет тогава беше доста по-ограничен от днес. Нямаше блог платформи, нямаше социални мрежи, нямаше видео стрийминг, нито YouTube. Но, това, което имаше беше свободния достъп до една цяла нова вселена от знание и информация. Както и възможност за общуване с хора от далечни континенти.

 

vintage Yahoo! home page

 

Първо бяха публичните чатове и форуми. След това се появиха блоговете, като нова концепция за място, в което хората свободно да се изразяват и да споделят. От средата на 2000-те, с появата на Интернет 2.0 и социалните мрежи, Интернет положи началото на глобалното човешко общество. Хора от цял свят се присъединяваха към глобалната мрежа с растящи темпове, споделяха свободно идеи, знание и информация и всичко това доведе до зараждането на една нова глобална култура от свързани индивиди, които се превърнаха в движеща сила и създадоха съвременното гражданско общество.

Днес, Интернет в свободния европейски свят е под заплаха от поредната директива възспусната ни от Европейския Парламент, която цели „да защити правата на европейските граждани в сферата на интелектуалното право“, но всъщност работи против нас т.е. европейските граждани и сериозно подрива устоите на свободния интернет.

Ценностите, които стоят в основата на културния феномен наречен Световна Мрежа са именно свободния достъп до информация и свободното й споделяне.

Без свободен достъп до информация и свободното й споделяне, Интернет се превръща в инструмент за контрол и манипулация на населението, чрез наложени филтри и цензура на съдържанието.

Свободният интернет е катализатор на прогресивната съвременна култура и има главна роля в зараждането на гражданското общество днес. Възможността хората да се свързват и да обменят свободно информация помежду си, като всяко нещо, има и своите негативни страни, но положителното влияние има много по-голяма тежест.

Свободният интернет има основна роля в подема на неправителствения сектор и гражданския активизъм, които променят начина, по който съвременните демокрации функционират.

Свободният интернет е основния инструмент на съвременното гражданско общество, което активно изразява своите позиции и участва в политическите процеси.

Заплахата за свободния интернет, която идва от Директива 13 на Европейския Парламент

Директива 13 или Директива за авторското право бе формално приета от ЕП на 20 Юни миналия месец. Въпреки изразеното несъгласие от редица граждански сдружения, учени, предприемачи и уеб платформи като Wikipedia.

Според новите регулации, споделянето на авторско съдържание скоро ще бъде криминално деяние и който иска да споделя каквото и да било съдържание с авторско право ще трябва да се сдобива с платени лицензи за това.

Например, ако решите да копирате част от статия от някой новинарски сайт и я споделите като цитат с линк (или без линк) ще трябва да се сдобиете с платен лиценз от издателя за това. Същото се отнася и за всякакво визуално съдържание, което е запазено с авторско право от оригиналните му издатели.

Под новата директива, вече нямаме право да създаваме колажно съдържание от други източници, нито да цитираме съдържание, независимо дали спазваме етичното правило за даване на връзка към оригиналния източник или не.

Всъщност, големите медийни компании винаги са лобирали против свободното споделяне на авторско съдържание в интернет, но сега, изглежда, техните лобисти в европейските правителства са на път да наложат най-голямата цензура на Интернет в свободния свят.

След приемането на въпросната директива, ЕП планира да задължи доставчиците на интернет, както и всички онлайн платформи за споделяне на съдържание, разбирай всички социални мрежи (Facebook, YouTube), блогове (WordPress, Blogger), форуми, образователни платформи (Wikipedia) и open source платформи (Github) да следят потребителското съдържание със сложни алгоритми и да филтрират всичко, което задейства алармите за „авторско съдържание“.

Това включва:

  • Снимки всякакви
  • Постери-меми
  • Колажи и ремиксове
  • Видео съдържание
  • Цитати и кратки извлеци от всякакво текстово съдържание

 

Така, на интернет потребителите в ЕС бива наложена мащабна цензурна машина, която ще следи всяко наше действие в онлайн пространството и автоматично ще изтрива и забранява съдържание без предупреждение и по свое усмотрение.

Този нов регулаторен механизъм на практика се явява цензурираща машина, която сериозно осакатява свободното споделяне на информация в европейското интернет пространство.

Вече спокойно можем да отидем да живеем в Китай, щом вече и у нас ще имаме интернет цензура и филтри на съдържанието.

Тази интернет цензура бива наложена на интернет потребителите в ЕС в полза на медийните корпорации без да е подложена на открита гражданска дискусия.

Цялата тази ситуация, която се развива като по сценарий на технологична дистопия, ни кара да се зачудим има ли ДЕМОкрация в правната машина наречена ЕП?

Има ли реална демокрация в тази държава наречена Европейски Съюз или демокрацията се ограничава само до рамките на националните граници на отделните държави (парадоксално)?

Ако ЕП е институция, която действа в условията на (не пряка, но все пак) демокрация, в която гражданското мнение се зачита, то защо не се проведе общоевропейски референдум преди вземането на решение, което афектира всички създатели на съдържание в Интернет, не само големи медийни корпорации?

Всъщност, Директива 13 дори не е в полза на всички създатели на съдържание в интернет, а само на големите медии. Нещо повече, влизането на тази директива в сила в общоевропейското дигитално пространство ще наложи насилствено прекратяване на споделянето на информация от множество независими медийни сайтове, малки и по-големи платформи за споделяне на съдържание, които искат да споделят своето съдържание свободно в Интернет. Но, сега, те ще бъдат задължени да престанат да правят това. Шантаво?

Не – тоталитарно.

„The biggest political push for this new law has come from countries such as Germany and France that have very large and powerful legacy media companies with a lot of influence over their national governments.” [ източник: http://fortune.com/2018/06/26/google-eu-copyright-directive ]

Горният цитат с връзка към източника е пример за това какво вече няма да можем да правим (легално).

Изводът е, че ЕП взима решения в полза на големите корпорации без да зачита мнението на гражданското общество.

 

европейско законодателство

 

Това вече ни изглежда познато, както излезе в крайна сметка и GDPR – регулации промотирани като „защитаващи правата на гражданите в ЕС“ но всъщност ефекта бе ограничен достъп до международни уеб сайтове и онлайн услуги за потребители в ЕС.

Регулации, които на практика ограничават свободата ни, но които биват промотирани като имащи точно обратната цел? – 1984?

Реално, с новото предложение от нас се изисква активно да следим и проверяваме какво нашите потребители качват и пишат. И тъй като това е непосилно при стотици редакции на минути, предложението изисква да инсталираме автоматични системи за разпознаване и премахване на съдържание. Такива системи се използват и са искани от нас от страни като Китай и Иран. Винаги сме отказвали. Това за нас е инфраструктура за цензура и е срамно Европейската комисия под натиска на авторските дружества и музикалната индустрия да предлага такива неща.“ [Димитър Димитров, Уикимедия Германия; източник: https://offnews.bg/analizi/v-imeto-na-avtorskoto-pravo-es-iska-da-sledi-vsichko-koeto-kachvame-654411.html ]

Явно е, че борбите на активното гражданско общество далеч не са приключили и още предстоят. Така, че, не оставайте пасивни!

 

Stop Article 13

 

Какво можем да направим за това ??

Fight Back! Говорете за това, лобирайте, пишете, споделяйте. Правете това, което можете! Вземете участие в публичната дискусия. Ако липсва дискусия – създайте я!

Търсете алтернативи на статуквото и социални иновации, които да заместят старите начини, по които функционира настоящата система.

Трябва да се борим за въвеждането на нови политически модели, икономически алтернативи, за културния прогрес!

Не трябва да оставаме пасивни! Не трябва да се примиряваме. Трябва да се борим за по-добрия свят и да вдъхновяваме и други към това!

Update:

Въпросната директива е отхвърлена на последна инстанция на 5 Юли. За сега гласът на активистите и разумните надделя. Интернет в ЕС остава свободен.

 


 

Още по темата:

A proposed new copyright package in the European Union is a threat to our fundamental right to freely share information. The time to speak out is now. 

Save Your Internet – Article 13 threatens everything you do on the Internet 

We Collective – Проект в сферата на социалните иновации, който предлага нови модели от типа блокчейн социални мрежи или социални мрежи, които се създават и управляват от своите потребители. 

 

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.