България е супер яка, позитивни хора правят позитивно общество

Кой е човекът, който ще промени България? Кампанията „Силата е в теб“. #бъдипромяната

„Америка приветства силата на българския дух и иска да демонстрира траен ангажимент към напредъка на вашата страна“. Така, американския посланик Ерик Рубин представя пред медиите кампанията на посолството на САЩ в България „Силата е в теб“.

Въпросната кампания, проява на алтруистичен културен активизъм от страна на нейните организатори, се изразява в разпространяване на положителни културни меми, чрез видео клипове, разпространявани по телевизията и публичните пространства на Интернет, чрез физически билбордове, които навярно много от по-често пътуващите из страната вече са виждали по пътищата. Както и чрез други средства, като медийни представяния, онлайн публикации и т.н.

Кампанията „Силата е в теб“ залага на оптимизма – герои са българи с успешни истории: Росица Иванова – първата жена пилот в България; Дани Георгиева – завършила право в Нюкасъл, но избрала да се върне, за да стане учител; Николай Драганов – човекът, който задължително гласува; семейство Мутафчиеви – собственици на малка ферма за козе сирене; Тереза Борисова и Асен Манчев – млади роми, които избират да завършат висше образование. Петко Славов и Янко Попов – програмисти с успешен бизнес. Иво Стаменов – майстор дърворезбар с призвание към семействата с малки деца. Калин Новаков и Яса Стаменова – позитивно настроени към бъдещето собственици на малък бизнес. Даниела Тодорова – параолимпийски шампион. И, много други.

Кампанията е в големи мащаби и добре финансирана, така, че вече е привлякла около себе си лагери на поддръжници и противници. Критиците твърдят, че кампанията е американска пропаганда, гонеща собствените си геополитически интереси. Всъщност, предвид, че, все пак, въпросната кампания е инициатива на посолството на САЩ в България, то тя по подразбиране носи определени дивиденти на своите инициатори, ако ще и само под формата на PR.

В тази връзка, любопитно е да се посочи, че посолството на САЩ никак не крие своите цели и обявява публично пред Гугъл мисията си у нас, както може да се види от описанието на уебсайта в изгледа на търсачката:

мисия на посолство на САЩ в България

Борбата за преминаване към нечия страна не е нещо ново, нито за нас, нито за света. Същественият въпрос е, как ние самите ще изиграем своите карти и как ще се позиционираме спрямо разнообразните интереси, които ни заобикалят, така, че да се намираме в най-изгодно положение за нас самите.

Следва видео клип на кампанията „Силата е в теб“:

Класическа медийна пропаганда обслужваща дългосрочните геополитически цели на САЩ в България и региона? – Несъмнено!

Дали това обаче има някакво пряко влияние върху самото позитивно послание на кампанията? – Не мисля така.

Това, че сме подложени на геополитическа пропаганда от всякакъв тип си е факт, но, посланието на конкретния видео трейлър – само по себе си – е именно това, от което имаме нужда! Аз определено мисля, че има прекалено много песимизъм и негативност в културното ни себевъзприятие, като общество и като „народ“.

Себевъзприятието е важно, защото то определя начина ни на живот. Колективното себевъзприятие под формата на „културни стереотипи“, в крайна сметка, влияе на себевъзприятието на отделния индивид. Както и обратното.

Понякога може да не е лесно да се каже дали стереотипите – като колективна норма – оформят поведението на индивидите или преобладаващото поведение на индивидите оформя стереотипите. Исторически, културно и когнитивно – влиянието е двупосочно, между „културата“ и „индивида“. Културата влияе на индивидите, както и индивидите влияят на целокупната култура.

Истината, както винаги, е някъде там – по средата.

Отделни индивиди, които, да кажем, се обединяват около определени културни сходства, да кажем в самоопределението си, могат да се превърнат в културно движение, в мнозинство и вследствие да повлияят – качествено или пък не – на целокупната „народопсихология“.

Колкото повече хора имат определени сходства в начина си на живот и в своята нагласа към живота, които съответно се отразяват в тяхното поведение и действия, толкова повече те се превръщат в определящо мнозинство и изменят целокупното общество, в което живеят. Че, нали феномена „човешка култура“ е именно това – преобладаващото поведение, което група индивиди (живеещи заедно) споделят.

Затова, когато живеем с негативни културни себевъзприятия ние си поставяме самоограничения и не се стремим към качествено изменение, към нещо повече и по-добро.

Всеки е чувал, че „Българите в чужбина не си помагат.“ или, че „Българите са мързеливи.“, „Българите са бедни.“, „Българите са овце, които пасивно гласуват за едни и същи мутри в политиката.“, „Българите… нещо им липсва, но не е ясно точно какво.“, „Абе, българи!“.

Докато добре е да помним, опознаваме и осмисляме нашето минало – близко и далечно – сякаш в момента, културно, сме заседнали някъде в миналото и това положение влияе негативно на развитието ни в настоящето.

Въпреки пробудилия се в последните години национализъм и историческо самосъзнание, които се стремят да вдъхнат национална гордост и достойнство у Българите, все пак този възпят героизъм някак остава като нещо, случило се в миналото. Сякаш сега, в настоящето, няма вече перспективи за героизъм и велики дела, които да бъдат възпявани от поколенията в бъдещето. Живеем с нагласа, която възпява героизма на миналото, докато, същевременно, в настоящето си, живеем с наложени самоограничения, примирени с „нещата, такива, каквито са“, под влиянието на отрицателни герои и негативни световъзприятия.

Защо трябва да е така? Това е абсолютно погрешно! Българите не сме някакво безперспективно общество в ъгъла на географската карта на Европа. Българите не сме някакъв отдавна изгубил своя бласък и величие народ, който „излинява от демографски срив“. Българите не сме ниско интелигентни, някакси генетично, нито грозни или патологично корумпирани.

Българите сме високо интелигентни хора, със здрав и разнообразен генетичен фонд. Българите сме носители на социално иноваторство, на креативно и предприемаческо мислене, на интелектуални и творчески пробиви! Българите имаме потенциала да се превърнем в прогресивно, сплотено и бързо развиващо се общество, което да заеме централно място в региона. Българите имаме огромен творчески потенциал, с който можем да трансформираме живота си в нови и по-добри насоки!

Новото знание в сферата на социалните и когнитивните науки обяснява все по-ясно механизмите и закономерностите в човешкото поведение и ни отваря очите за това колко склонни са хората да се поддават на „социалните норми“ и да моделират поведението си според общоприетите конвенции. Именно това наше инстинктивно поведение ни кара да се „вписваме“ и така се раждат стереотипите.

Когато живеем в културен контекст на негативно самоопределяне, то ние несъзнателно възприемаме хората около нас през призмата на негативните стереотипи и самите ние ги пресъздаваме в собственото си поведение.

с негативна нагласа от типа на „Не мога да постигна еди-какво-си, защото нямам достатъчно умения/знания/пари и т.н.“ или „Не мога да имам успешен бизнес, защото нямам зад гърба ми успели роднини, които да ми помогнат.“ хората не могат да постигнат успех. С подобна нагласа се постига единствено утеха под формата на оправдания за собствената ни пасивност в живота си.

Истината е, че всеки може да постигне успехи – да създаде успешен бизнес, успешна кариера, да постигне велики дела – но успеха е резултат от много труд, упоритост, постоянство и колосална воля. Трябва да се борим, за да постигнем успех, а не да се самосъжаляваме, че, например, родителите ни не са богати. Или, на културно ниво, да се самосъжаляваме, че „все сме прецакани от другите“.

Време е да разчупим стереотипите и да култивираме в колективната си психика нови, положителни себевъзприятия и културни модели.

промяната това сме ние новото гражданско общество

[ ляво: снимка на графити от акцията „България е супер яка“ на градския колектив Destructive Creation. ]

В заключение на този кратък очерк, самоопределянето е централно в живота на хората. Начинът, по който се самоопределяме, определя нашето житие. Ако се самоопределяме в негативна светлина, ще живеем негативен живот изпълнен с нежелани последствия, със самосъжаление и в търсене на оправдания.

Това правило важи както за живота на отделните индивиди, така и съотнесено към просперитета на цели общества и народи. Положителното самоопределяне и култура на стремеж към просперитет са ключови за успешните общества.

Вместо от негативни примери и стереотипи, днес имаме нужда от истински положителни герои и нова култура на социално предприемачество. Култура на ангажираност към общото, към колективното, към другите. Култура на отговорност и гражданска активност.

Тази култура можем да я създадем единствено чрез прякото си участие, на нас, на всички нас. Всички ние, които мечтаем за по-добър живот, за една по-добра и по-силна България, всички ние трябва активно да участваме в създаването на това по-добро бъдеще. В крайна сметка, не е някакво върховно разкритие, че действията ни днес определят житието ни утре.

Ако днес живеем с негативни нагласи и остарели порядки, как очакваме нашето утре да е нещо по-различно от това?

Затова, ние сме героите. Да, всички ние, които искаме по-доброто и сме негово олицетворение. Ние носим новото и истинската промяна – ние, които живеем различно и разчупваме стереотипите.


допълнително четиво: 

Кой е човекът, който ще промени България? (ВИДЕО) [статия]

Соцпропагандата на американското посолство [статия]

„България е супер яка“ – новата щампа на София [статия]

Ние всички сме апостоли на духа на времето [визия]

 

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.