опасни фойерверки опасна заря

Фойерверките и пиратките по празниците – каква е цената на веселието?

Барутът, както анекдотно знаят повечето хора днес, е изобретен в Китай. По времето на династията Танг, около 10-ти Век. Не е учудващо, че прототипа на съвременните фойерверки също се появява за пръв път в Китай.
Барутът, като едно от „големите човешки изобретения“, трайно навлиза като жизненоважен реквизит в живота на „напредналите“ цивилизации, както на бойното поле, така и на пиршествата. С пукот и гърмежи заживели хората, при мирни времена – за забавление, при размирни времена – по необходимост.

Днес, пиратки и фойерверки се продават във всякакви форми и размери. Грандиозният спектакъл на разноцветните зари, които разцъфват с пукот и блещукане на фона на вечерното небе, се е превърнал в междукултурен израз на голямо празнуване. Зарята ни се струва стъписваща и ни кара да вдигаме очи захласнати. Но, заслужава ли си цената? Не само валутната, но цената, която плащаме със здравето си и със здравето на природата, както и на животните в това число.

Безспорно фойерверките могат да създадат стъписващи пиротехнически зрелища, които изглеждат много красиво. Но, красотата е само привидна, а вредата от тях е далеч по-голяма.

пищна заря в Кувейт

Докато се захласваме по пиротехническото шоу, обаче, не се замисляме, че изгорелия барут насища въздуха с тежки прахови частици, които вдишваме, а след това се посипват върху земята и паважите. Замърсяват почвата, а остатъците от пиратките, изгърмени в новогодишната нощ, задръстват шахтите и замърсяват междублоковите и градински площи.

Освен барут, фойерверките и пиратките съдържат сяра и метални соли, които деградират качеството на въздуха, който дишаме, както е видно от гъстите, тъмни облаци, които остават след зрелището. Облаци от токсичен и канцерогенен прах.

Не са ли ни достатъчни автомобилните изпарения, които дишаме ежедневно?

канцерогенен прах от фойерверки

Процентът на наранявания в резултат на неправилно боравене с пиратки и фойерверки, пък, е целогодишен, като по време на големите празници се увеличава в пъти. Откъснати пръсти, обгорена кожа на ръцете и лицето, поражения на зрението и слуха са сред най-честите инциденти свързани с въпросните празнични барутни изделия.

Много хора, обаче, не се замислят, че когато хвърлят пиратка през балкона, в градинката, или изстрелват фойерверки към небето (или към близките дървета), те застрашават не само живота на други хора, но и този на животните.

Птиците са чести жертви на фойерверки и зари. Малките животинки, обитаващи градските зелени площи като катерици и таралежи, както и уличните кучета и котки, също са потърпевши от истеричната пукотевица в новогодишната нощ.

птица жертва на фойерверки

Хората, които живеем в градовете, често забравяме, че нашата градска среда е дом и на още много други животни. Цяла екосистема, която не се състои само от нас. В градовете живеят много птици, от типично градски птици като гълъби, врабчета, свраки и врани, до многобройни горски видове, особено през зимата, както и прелетни птици през лятото.

Животните също изпитват емоции, в това число и стрес. Стресът, който гръмовните пукотежи причиняват на градските котки и кучета е огромен и оставя своя емоционален отпечатък върху тях за месеци наред.

animal-rescue-sofia

Защо да ни пука за това? Би отвърнал някой.

Защото сме хора. Защото сме интелигентни, разумни, съзнателни същества. Защото хуманността и съпричастността разграничават човешкото от дивашкото.

Защото висшата етика е в основата на прогресивната култура. Висшата етика и хуманността определят начина на мислене на съвременния човек. Това разделя напредналите култури от архаичните такива. Затова в съвременните напреднали общества има Зоополиция, а в по-назадничавите култури животните се третират като някакви неодушевени предмети.

Може да се каже, че културата на едно общество се познава по начина, по който третират животните. Както и степента им на отговорност към околната среда.

У нас, както рециклирането и разделното събиране на битовите отпадъци, така и отговорността към природата не са особено популярни. Защо  ли е така? Дали защото липсват адекватни законови рамки, които да спомагат хората в отговорното им поведение? Или, може би, защото на „обикновените“ хора им липсват положителни примери за добро поведение от страна на „управляващите“? Или, може би защото преобладаващите нива на осъзнатост са ниски? Или, просто защото е по-лесно да не се замисляме прекалено много за нещата?

Докога ще отбелязваме празниците с пукоти и гърмежи „като на война“? Що за примитивни ритуали за „прогонване на демоните“? Всъщност, демоните, се оказва, сме самите ние, причинявайки щети на останалите живини, заслепени от компулсивното си желание за собствено удовлетворение.

Хората харесваме да се забавляваме. Това е част от нашата природа и е прекрасно. Начините, по които го показваме, обаче, са културнообусловени. Тоест, докато се приема за нормално деца да се разхождат по улиците и да гърмят с пиратки или от балконите да се изстрелват залпове зари (при това без да се съобразяват с правилата за безопасност при боравене с фойерверки), градската природа ще продължава да страда, а залегналата безотговорност в културата ни ще си остава непроменена.

Затова е важен обществения дебат. Важно е да се поставят под въпрос културните ни привички, да се обсъждат и анализират, в търсене на по-добрите алтернативи по пътя на колективната ни културна еволюция.

Какви са алтернативите?

Представете си, ако по празниците, вместо с фойерверки и пиратки, изразявахме веселието си с хартиени фенери, например. Би било вълшебно и много красиво. Макар, че, все още не без поражения върху околната среда.

Хората имаме необходимост да демонстрираме съпричастност към общия празник. Коледните светлини, които окачаме по прозорците си са именно такъв израз. Вместо гърмежи, в новогодишната нощ, примерно всички можем да светнем лампите на балконите си. Простичко и ефективно. Всичко свети и е весело. Един цивилизован израз на празничното ни настроение.

Що се отнася до алтернативи на официалните фойерверки, които съпътстват националните празници, новите лазерни технологии са един чудесен заместител. Лазерното шоу от типа „звук и светлина“ може да бъде в пъти по впечатляващо и от най-пищните зари и далеч по-екологично.

светлинно шоу като алтернатива на фойерверките

Има всякакви алтернативи, трябва ни само малко повече въображение!

Догодина започва поетапното намаляване на автомобилите, ползващи дизелово гориво, до пълната им забрана в ЕС. От тази година протокола Киото за намаляване на въглеродните емисии вече е в сила. Въпрос на време е замърсители като фойерверките и пиратките да бъдат забранени. Но, защо да чакаме до последния момент? Можем да подемем тази инициатива от сега и да потърсим по-добрите алтернативи, водени не от външни забрани, а от собственото си будно съзнание.

Статията е мотивирана от вдъхновената от дейността на Фондация Дивите Животни оригинална статия „Цената на веселието“. Смятам, че повдигнатите етични въпроси засягат еволюцията на съвременната ни култура и заслужават подобаващо внимание.

ЦЕНАТА НА ВЕСЕЛИЕТО

ФОНДАЦИЯ ДИВИТЕ ЖИВОТНИ

 

 

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.