твоят глас има значение

Историческото политическо сътресение в САЩ наречено #Тръмп. За изборните обрати у нас и по света. Какво значение има това и какво да очакваме в близкото бъдеще?

Тази сутрин, докато си правех кафето, с любопитство превключих на международните новинарски програми за да разбера кой е спечелил на изборите в САЩ снощи. Да, очаквах да чуя исторически поздравления към победата на Хилари Клинтън. Възтържествуването на разума и стабилността на Клинтън пред шоуменското и налудничавото на Тръмп.

Trump Wins US Elections

Сръбнах си от кафето и се разсмях. Не очаквах, че това реално ще се случи.

Какво драматично развитие на събитията! Противно на предварителните резултати и изборни прогнози, Доналд Тръмп печели президентските избори в САЩ.

изборите в САЩ

Новината за това вече резонира глобално и изпраща шокови вълни, които разтърсват света и провокират широкоспектърни реакции. Започвам да превключвам между RT, DW, CNN, BBC и SkyNews и настръхвам цялата от разгръщащата се драма.

В туитър сферата набират популярност тагове като #alptraum (т.е. кошмар) като колективна реакция на немскоговорящи потребители, а откъм Обединеното Кралство се сформират сатирични хаштагове като #Trumpxit в отговор на резултатите на изборите в САЩ.

Финансовите индекси на пазарите по света са пропаднали в червените скали на минусовите измерения. Първата реакция на Ангела Меркел на новината била „състояние на дълбок шок“. Австралийският министър на външните работи предупреждава, че избирането на Тръмп вещае мрачни времена на национализъм, изолационизъм и консерватизъм.

президентските избори в САЩ

Политическите лидери по света изразяват смесени реакции. Марин Льо Пен от Френският национален фронт и президента на Русия Владимир Путин поздравяват Тръмп за победата. Путин прави официално изявление в пищно украсена зала в Кремъл. Президентът на Индия също изпраща своите поздравления на @realDonaldTrump в социалната мрежа Twitter.  Ангела Меркел не закъснява с официално медийно изявление, в което (вече окопитила се) дипломатично поздравява Доналд Тръмп за победата и изразява надежда за позитивни бъдещи политически и търговски взаимоотношения между Германия и новата американска администрация.

Уебсайтът на канадските имиграционни служби има проблем със сървъра и няма достъп. Преди около половин година, от страна на канадските политици се чуха сатирични изявления, във връзка с кандидатурата на Тръмп, които гласяха, че ако Тръмп спечелел изборите, Канада щедро щяла да предостави визи за емиграция на американски граждани. Толкова уверени бяха, че Тръмп няма да спечели. Та, по този повод и новината за уебсайта на канадските имиграционни служби, която вървеше наред с новината за победата на Доналд Тръмп, които се въртяха в лентата Breaking News на RT.

По CNN и BBC заклеймяват „Ерата на Тръмп“ като историческо сътресение в американската политика.

Макс Кайзер саркастично отбелязва, че „Днес живеем в свят на статистическите данни, Big Data, научни прогнози. Е, прогнозите не познаха.“

По един или друг начин, всички са шокирани. Аз също съм потресена. Предварителните изборни резултати и прогнози твърдо сочеха, че Хилари Клинтън ще спечели изборите. По големите международни медии се въртяха усилено критики към нелепата личност на Доналд Тръмп и странните му клоунади. Подготвяхме бутилките вино да отпразнуваме историческото избиране на първата жена президент на САЩ. И днес, всички сме потресени. За добро или лошо. Виното ще трябва да почака.

женските движения през 20-ти век право на гласуване

Аз лично изпитвам известно съчувствие към Хилари Клинтън. След такава дълга и сериозна политическа кариера като нейната, определено заслужаваше да я увенчае с исторически значимото достигане до президентския пост. Но, явно, не всички жени в САЩ са виждали нещата по този начин.

Доналд Тръмп се отличи като екцентрично изключение на американската политическа сцена. Като бунтар и непукис, който си позволяваше да говори в свободен текст и политически некоректно.

За разлика от Хилари Клинтън, Доналд Тръмп няма предишен политически опит, нито е заемал предишни правителствени позиции. Той е бизнесмен от висок ранг със сериозна банкова сметка. От звезда в реалити шоу, през крупен предприемач в сферата на недвижимите имоти, до президент на САЩ. Тръмп определено е любопитно сеизмично явление на сцената на американската политика. Нещо ново, различно, но и непредвидимо.

Дали Тръмп ще разтърси статуквото и ще проправи нови пътища към икономическо развитие и социален прогрес, както в САЩ, така и по света? Или ще се окаже предвестник на нова ера на културна деградация, национализъм, консерватизъм и разделение?

При така разпределените проценти, явно е, че в момента

САЩ е дълбоко разделена, не само политически, но и социално.

Избирателната активност на изборите в САЩ снощи е определена като „историческа“, с огромен процент индивиди упражнили правото си на глас.

висока избирателна активност в САЩ

Ноам Чомски в своите анализи на „изборната надпревара“ в САЩ говори, че Доналд Тръмп има определена обаятелност в своята личност и в крайните позиции, които застъпва с политиката си, които апелират към голяма част от  ниско-образовани (бели) американци от работническата класа, които се чувстват „пренебрегнати от системата“.

САЩ, въпреки всичкото биене в гърдите и лъскава икономика, имат своите вътрешни проблеми, сред които са стагниращи доходи, отслабваща „средна класа“ и задълбочаващи се социални неравенства.

Статистическите подробности от изборните резултати показват, че на национално ниво, 68% от хората, които са определили себе си като „бели“ и представители на „работническата класа“, са гласували за Тръмп.

Новинарските медии отново се оказаха далеч от реалностите на обществените нагласи. Както за Брексит, така и за Тръмп, прогнозите на големите медии се разминаха с действителното развитие на събитията. Но, защо?

Защо големите международни медии, изглежда, нямат връзка с реалността т.е. с популярните нагласи? Или просто си затварят очите за тях и предпочитат да живеят в измисления си свят на проспериращи корпорации и стокови пазари?

Аз лично съм притеснена от избора на Тръмп за президент на САЩ поради крайните му предизборни изказвания и позиции, сред които:

  • Глобалното затопляне е измислица (невежество)
  • Ще изгони всички мюсюлмани от САЩ (краен национализъм)
  • Държавите, на чиято територия има американски бази трябва да плащат на САЩ заради „охранителната дейност“.  (протекционизъм?)

Удивително е, че човек, който медии и общественици заклеймяваха като „Ксенофоб, расист, клоун“ и т.н. действително спечели президенстките избори.

шокиращи изборни резултати

Какъв е извода от това развитие на нещата? Какво ни казва „неочаквания“ избор на Тръмп?

Да, неслучайно го слагам в кавички, тъй като имаше анализатори, които сочеха към обаянието на Тръмп, излизането му против статуквото и апела му към работническата класа като значими фактори, които му спечелват поддръжници. Колкото и противоречиво да е това, предвид, че самия Тръмп не е представител на работническата класа, както и предвид други негови изказвания, свързани с намаляване на корпоративните данъци в САЩ.

Изводите от всичко това са, че новата ера на социалните мрежи е неоспорим факт и, че ролята на интернет в политиката и обществения живот не трябва да се подценява.  Влиянието на социалните мрежи върху обществените нагласи е огромно, както и способстването им за разпространението и споделянето на мнения и позиции между големи групи хора.

Може би, в тази връзка, не е толкова неочаквана победата на Тръмп, предвид, че последователите му в туитър са 13.6 млн. в сравнение с 10.6 млн. последователи на профила на Хилари Клинтън.

Хилари Клинтън

Всъщност, мен лично този странен факт дълбоко ме озадачи преди няколко дни, предвид, че прогнозите, които неспирно се въртяха по големите медии сочеха Клинтън като безспорен победител на предстоящите избори. Явно, организаторите на кампанията на Клинтън са били толкова самонадеяни в своята очаквана победа, че действително не са се постарали достатъчно в насоките на PR-а. Докато Тръмп пласираше своята „марка” усилено през цялото време.

Доналд Тръмп

Той провокираше, скандализираше, отхвърляше протокола, държеше се неприлично и не се съобразяваше с приетите норми, например в президентските дебати.

Всички говореха за Тръмп, така, че той се превърна в нещо като карикатурен образ на събирателното недоволство на „обикновените хора”. Тръмп заложи репутацията си и обществения си статус, като се постави в ролята на проводник на актуалните проблеми на обществените маси без цензура и политическа коректност.

Причината, поради която Хилари Клинтън не успя да спечели на своя страна достатъчно гласоподаватели е именно това. По време на предизборната кампания, Клинтън се превърна в олицетворение на статуквото, докато Тръмп бе оприличен на бунтаря, “The anti-establishment candidate”. Администрацията на Клинтън подцени измеренията на натрупаното обществено недоволство от Системата, както и влиянието на социалните мрежи в Интернет.

В момента, както в Европа, така и в САЩ, са назрели националистическите нагласи като защитен механизъм срещу културния хаос, свързан с имиграционните политики. Това е естествена реакция и Тръмп се възползва умело от тези нагласи.

 „Феноменът Тръмп“ всъщност е очаквано олицетворение на натрупаното социално недоволство. Неговият успех на президентските избори е продукт на гражданските движения в сферата на активизма за социална еволюция като #Occupy и 99%.

„Феноменът Тръмп“ изненада всички. Дано все пак разума да надделее. Очакват ни непредвидими, но определено интересни времена. Това е само началото на по-големите културни трансформации, които предстоят.

Какви развития в международната политика да очакваме в „Ерата на Тръмп“?

Трудно е да се прогнозират предстоящите развития в международната политика, с оглед избирането на Тръмп за президент на САЩ. Тръмп е представител на републиканската партия, която е пословична с консервативните си политики. Съвсем възможно е, в близките месеци реториката на Тръмп да претърпи значително смекчаване и изменение.

Тръмп е против военната намеса на САЩ във вътрешните афери на другите държави и с оглед на това, в публичното пространство започват да излизат въпроси относно бъдещето на председателстваната от САЩ военна организация НАТО.

По време на кампанията си Тръмп нееднократно изрази положителни нагласи към Путин и Русия, което определено е добра новина за международната обстановка, която е доста обтегната в това отношение в момента.

Очаква се американската външна политика да направи завой и да се отдалечи от агресивната си реторика към Русия, обръщайки се към собствените си вътрешни проблеми.

Тук в Европа можем да си отдъхнем от надвисналата заплаха на ТПТИ предвид, че Тръмп не е привърженик на това споразумение, но, нека не забравяме в тази насока и за СЕТА!

При всички положения, ни очакват интересни времена.

„Светът няма да свърши (с Тръмп), само ще стане по-шантав“

 “The world is not going to end, it’s just gonna get crazier.”

 

Междувременно, у нас

Както в САЩ, така и у нас, избирателната активност на президентските избори преди няколко дни е определена като неочаквано висока. Неочаквано от кого? Не се пояснява.

Хората излязоха масово и подадоха своя глас в урните на демократичния изборен процес. Преобладаващата част от тях са избрали да изразят и своето мнение по въпросите на референдума. Както направих и аз.

Макар лично да не гласувах за тях, мисля че Румен Радев и Иляна Йотова са добър избор на този етап. Генерал Радев е добро лице за българската политика на международната сцена предвид сложната геополитическа обстановка в момента.

Говори се, че за ГЕРБ излизането на първо място на Радев и Йотова на изборите е неочакван развой. Толкова неочакван, че Бойко Борисов – за пореден път – се зарече предизборно да подаде оставката си, ако кандидат-президентската двойка на ГЕРБ изгуби. Подобно на канадските имиграционни служби, сега, след изборните резултати, Борисов също „изгуби връзка със сървъра“.

Оставката на Бойко Борисов

От резултатите на референдума с преобладаваща подкрепа за предложените промени, става ясно, че у нас, както и по света, е назряло общественото недоволство и неудовлетворение от установеното статукво. Имаме нужда от реални, градивни и осезаеми промени политически и социално. Остра нужда и неотложна.

Нужда от нови политически и икономически модели, които да отворят нови пътища за културен и социален прогрес. Истинска и устойчива промяна, която да ни измъкне трайно от омагьосания кръг на „Прехода“.

Предстоят динамични времена! Трябва да сме единни!

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.