София не ви обича

Защо е нужно това излишно страдание?!

Днес станах свидетел на инцидент, който ме изпълни с гняв и отвращение към цялата недъгава, корумпирана и примитивна социо-политическа система, в която живеем.

Инцидентът се случи на кръстовището на бул.Гоце Делчев и ул.Костенски водопад, на стълбите, които се спускат от паважната платформа пред бл. 15.

Стоях на отсрещния светофар, когато видях жената как се подхлъзва от отронения ръб на най-горните стъпала, изтъркулва се по стълбите и удря главата си на паважа долу. Когато изтичах при нея, изпод главата й вече бе рукнала алено червената й кръв, а в очите й видях само безмълвно примирение.

Впоследствие, се притекоха много хора, които не подминаваха безучастно и питаха как могат да помогнат. Как? Това е тема на друга дискусия. В случая, след като вече се бяхме обадили на бърза помощ, нямаше повече с какво да се помогне. Линейката пристигна за около половин час, което бе сравнително бързо. Не знам дали жената е добре, тъй като нараняването бе сериозно.

Въпросът ми е, ЗАЩО се допуска подобно излишно страдание!? От близките магазини споделиха, че на въпросните стълби са се пребивали хора от различни възрасти не веднъж и два пъти. Казаха, че са изпращали многократно оплаквания към столична община и община „Триадица“ с призив за ремонтиране на стълбищата, които оплаквания са оставали висящи във въздуха без ответна реакция на практика.

ЗАЩО е така!? Нима не плащаме достатъчно данъци, че да се радваме на добре поддържани градски пространства? ЗАЩО община „Триадица“ игнорира гражданските сигнали за проблем в съответния участък?

И, най-вече, ЗАЩО, хора, продължаваме да търпим всичко това, всеки затворен в собствената си черупка и в собствения си малък свят, вместо да излезем решително и твърдо да заявим, че не ще търпим повече това състояние на нещата!? Гражданското общество има огромна сила, ако я използваме единно и целево.

Искрено съжалявам, че тази жена, която, навярно, е „градила комунизма“ с безброй часове безвъзмезден труд, днес живее с недостойна пенсия и в рушаща се градска среда, която застрашава живота й, буквално.

sofia-municipality

Ето ги и стълбите, по които аз самата съм се подхлъзвала, тъй като отронените ръбове предразполагат именно към това.

sofia-municipality1

sofia-streets

Защо? И, до кога? 

Ето и адреса на сигнал за проблема с изроненото стълбище, изпратен чрез електронната система на Столична Община:

Сигнал №36706/ СОА16-КЦ01-20022/ 28.10.2016 

Да видим дали работи системата или само си дава вид на функционираща. Кога ще има реакция от страна на Столична Община и дали изобщо ще бъде адекватна.

 

6.11.2016

Докато чакаме сигнала да бъде „обработен“ от съответната администрация на Столична Община не можем да си ремонтираме стъпалата самоинициативно (че защо ще ни е тогава да плащаме данъци на Държавата изобщо?!). Можем поне да направим това:

дупки по пътищата и изронени настилки

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.