по Пиринските пътеки

През Пирин надлъж – маршрут: х.Яворов – з.Кончето – х.Бъндерица през Казаните (или х.Вихрен през вр.Вихрен ) – з.Тевно Езеро – х.Пирин – гр.Мелник

Етимологията на наименованието „Пирин” може да бъде проследена назад до античното минало и т.н. „Протославянски езици”. На Балканския полуостров и в централна Европа, корена на думата „Перун” се намира в съвременните езици от България до Полша, Украйна и Русия. В различните си вариации – пярун, пера, perun, perti, piorun – тази дума се свързва с гръмотевици, бури и мълнии, с „яко перене” от природните стихии. С името Перун се свързвали върховни божества със сила и характеристики подобни на древногръцкия Зевс.

Смята се, че името на Пирин произлиза от античното Перун. Пирин планина се намира в югозападната част на Рило-родопския планински масив. Над централните масиви на Пирин планина се развиват въздушни циркуси и течения, които създават динамичното и непредвидимо време в планината. Неслучайно носи името Перун!

Пирин е сравнително малка планина, но топографията й е от алпийски тип с много каменни насипи и стръмни скални отвеси. В централната част на Пирин се намират скални масиви с голяма концентрация на високи върхове, сред които вр.Яловарника (2736м.), вр.Каменица (2822м.), вр.Полежан (2851м.), Тодорин връх (2746м.), вр.Вихрен (2914м.), вр.Кутело (2908м.) и други.

Древният великоморавски бог Перун, освен бог на гръмотевиците, покровителствал и смелите и храбрите. Така, древната митология се преплита с просторните пейзажи, които ни обгръщат в планината. Планината определено е за смелите. В никакъв случай не е за безрасъдните, нито за слабите духом. Толкова с метафорите и митологията по планинските пътеки.

Барелеф на бог Перун, Хърватия

/Горният барелеф не е на Св.Георги, а е изображение на бог Перун. Около 10-ти век, Хърватия./

Представеният маршрут започва от х.Яворов в Пирин и завършва в град Мелник. Маршрутът общо взето прекосява Пирин надлъж от север към юг. Продължителността на маршрута е 5-7 дни, в зависимост от времето, с което разполагате и вариантите, които изберете по пътя.

Посочените разстояния в часове са осреднени. В зависимост от това колко бързо се придвижвате, колко чести и колко дълги почивки правите, можете да вземете разстоянията за повече или за по-малко време.

Преходът изисква средна физическа форма, екипировка, карта и компас (или GPS), висока мотивация и нагласа за приключение.

Туристически маршрут през Пирин планина. Преход от хижа Яворов до град Мелник:

х.Яворов – з.Кончето – х.Бъндерица през Казаните (или х.Вихрен през вр.Вихрен )- з.Тевно Езеро – х.Пирин – гр.Мелник

ДЕН 1 х.Яворов – заслон Кончето

Време: 6 часа

Тръгване към Разлог или, ако идвате откъм София, се минава по автомагистрала „Струма” и през Симитли.

Ако идвате откъм Симитли малко преди отбивката към Разлог се тръгва по отбивката към местността Беталово (пада се от дясно).

Ако пътувате с автобус до гр.Разлог от там няма удобен превоз към местността Беталово. Можете да хванете такси или автостоп. До х.Яворов има достъп с автомобил по не лош черен път. Черният път тръгва от края на асфалтирания път през местността Беталово. От там започва и жълта маркировка към хижата. Пътят  до хижата пеша е около 1:30-2ч., с автомобил е около 25 мин.

От хижа Яворов се тръгва на юг-югозапад по червената маркировка към връх Баюви Дупки и заслон Кончето.

от хижа Яворов по билото на връх Баюви дупки

Маршрутът предвижда преспиване на заслона. Заслон Кончето е малка, квадратна постройка на скалното било на височина 2760м. н.в. Преспиването там може да е студено, но панорамите околовръст по залез и изгрев си заслужават полевите условия. На заслона няма ток и вода. Трябва да си носите двойно количество вода за двата дни (Ден 1 и Ден 2)! В заслона има одеала, но е препоръчително да си носите спален чувал. Опитайте ракията, оставете и вие нещо и не забравяйте да се разпишете в книгата за гости. ;-) Най-доброто време за планиране на Ден 1 е първите дни от седмицата. Имайте предвид, че в края на седмицата и през почивните дни заслона може да е пълен!

заслон Кончето

ДЕН 2 з. Кончето – х.Бъндерица през Казаните с възможности за избор

От заслона се продължава по скалното било през скалния ръб „Кончето” през вр.Кутело. Може да се следва подсичащата пътека или стоманените въжета по ръба.

билото на вр.Кутело и скалния ръб Кончето

Следва се червената маркировка. Ние бяхме с тежки раници над 10 кг., затова решихме да не се изкачваме към връх Вихрен, а да продължим към местността Казаните, откъдето да се спуснем по зелената маркировка към хижа Бъндерица.

Ако решите, можете да спите на х.Яворов, а на следващия ден да тръгнете директно по червената маркировка до местността Казаните, откъдето да хванете зелената маркировка до хижа Бъндерица (разстоянието е около 8 часа). Алтернативно, ако сте с раници под 5-6 кг. Можете да се качите през северната страна на вр.Вихрен и да слезете до хижа Вихрен (х.Яворов – х.Вихрен през вр.Вихрен: около 10 часа).

изглед към връх Вихрен откъм Кутело

ДЕН 3 качване на връх Вихрен през северната страна и слизане през южната

С малки ранички на гръб само с най-важното (яке, шапка, вода, храна) тръгнахме от х.Бъндерица към х.Вихрен (около 30 мин.). От х.Вихрен тръгнахме по червената маркировка нагоре и на разклонението за местността Казаните тръгнахме на дясно (към Казаните). Тази пътека обикаля в подножието на вр.Вихрен минава през Байкушевата мура, спуска се през Казаните и се изкачва отново откъм северната страна на върха.

Изкачването на връх Вихрен от северната страна е тип „Виа ферата”. От средата нататък маршрута е отбелязан със стоманени вериги, които улесняват изкачването. Трудността е средна. Изкачва се за около 40 мин.

Към вр.Вихрен може да се подходи и по Байкушевата мура, която представлява тясно скално било. Пътеката по Байкушевата мура не е маркирана, но е видима на участъци. Изкачването през Байкушевата мура е препоръчително да става с раници под 6 кг.

Байкушевата мура изглед от връх Вихрен

Слизането към х.Вихрен от южната страна на вр.Вихрен е по червена маркировка и отнема около 1:30 ч.

ДЕН 4 х.Бъндерица (х.Вихрен) – заслон Тевно Езеро

Разстояние: 8 часа

От х.Бъндерица или х.Вихрен се тръгва по червената маркировка през местността Бъндеришки езера и се изкачва билото на вр.Бъндеришки чукар. Пътеката продължава по билото на юг-югоизток. На места билото се стеснява значително и се прекосява през скални ръбове. Трудността е средна. Може да се мине и с по-тежки раници. Важното е да преодолеете страховете си.

Главнишки циркус

Тази отсечка от маршрута е много панорамна. От едната страна се простират пирински долини в ниското (местността Главнишки циркус), а от другата величествено се издигат полежанските масиви.

Полежански масиви Пирин

Ако стигнете по-рано в заслона, можете да оставите раниците и да се качите до връх Кралев двор за още зашеметяващи гледки. Ако имате още много енергия и време, можете да изкачите скалната грамада и на връх Каменица.

 Платото на заслон Тевно езеро

ДЕН 5 з.Тевно езеро – х.Пирин

От з.Тевно езеро към хижа Пирин можете да изберете от два варианта за маршрут, в зависимост от степента на умора от предишните дни.

Ако сте в добра форма и не сте се наситили още на скалните била и скалисти терени минете през седлото между върховете Куклите и Зъбът. От заслона се тръгва по жълтата маркировка и след това синята към хижа Беговица (Каменица). По някое време, към синята маркировка се присъединява жълта. Разклонението на жълтата маркировка се пада от ляво, когато се отива към х.Беговица. Тръгва се по жълтата маркировка и се изкачва седловината на билото между Зъбът и Куклите. Скалната грамада на вр.Яловарника се издига откъм изток. Този вариант е по-добрия, макар и по-трудния. Следва се жълтата маркировка до х.Пирин. Продължителността на този вариант е около 7 часа.

Другият вариант към х.Пирин от з.Тевно езеро е по червената маркировка (към която се включва и зелена). Този маршрут се спуска към хижата през дълга, терасовидна долина пълна с крави. Ако е Юли или Август ще е пълно с крави и телета, заедно с пастирски кучета. Няма пастири, а кучетата са стръвни. Така, че този маршрут е лесен и се взима за около 5 часа, но е стресиращ заради кравите и кучетата. Ако разполагате с кучегон или сте голяма група няма да е толкова стресиращо. Иначе, долината е много живописна. В по-ниските части пътеката върви покрай широка планинска река с водопади през борови гори.

Покрай Пиринска бистрица

Хижа Пирин е приятна хижа с интересен дизайн отвътре и отвън. Хижарят бе гостоприемен, макар и да беше малко почерпен. Ако сте в настроение за раздумка, ще почерпи и вас с домашна ракия.

ДЕН 6 х.Пирин – гр.Мелник

Разстояние: 8 часа

От хижа Пирин се тръгва по черния път и по зелената маркировка за град Мелник. Още в началото черния път се разделя на две. Маркировката продължава по левия разклон, но ако тръгнете по десния път ще си спестите изкачване през гората. Пътят стига до поляна с дървена пейка, през която продължават червената и зелената маркировки заедно. По-нагоре от тази поляна се излиза на малко възвишение, маркировките продължават надясно. Има табели, които указват посоките към хижите в района. От там, червената маркировка се разклонява към х.Беговица. Продължава се по зелената маркировка през горски път. Някъде в началото на горския път се появяват и дървени табели „Пътека на мира”, които ни съпътстват спорадично чак до параклиса Св.Илия.

усойни горски пътеки

Маршрутът от хижа Пирин до изхода на пътя между Рожен и Мелник е зле маркиран. Маркировките са обновени само в началото. След това маркировките са стари и липсващи. Някъде по средата на маршрута зелената маркировка се губи. Там се появяват табели указващи пътя към гроба на Тодор Александров (при параклиса Св.Илия).

Южен Пирин

След параклиса пътеката се спуска в стръмни и усойни долини с типичните отвесни и тесни пясъчни ридове за района на югозападен Пирин. След известно вървене през тесни, пясъчни улеи и черни пътища се излиза на асфалтовия път. На ляво се намира село Рожен и Роженския манастир, а на дясно на 6 км. по пътя е град Мелник през Кърланово.

Ако сте добре с времето или останете в района за два дни, можете да отидете до манастира и над манастира да преминете през панорамната пътека по пясъчните пирамиди. Пътеката на места е доста тясна със стръмни отвеси, така, че не е препоръчително да сте с тежки раници. Пясъчните ридове са твърди и ронливи. Щеките не мога да се забиват добре по тях, затова разчитайте на обувки с добро сцепление.

град Мелник

От град Мелник има директен автобус за София през Благоевград в 06:10 ч. сутринта. След това в 13:10 ч. и в 17ч. има маршрутки до централната автогара на град Сандански, откъдето могат да се хванат автобуси до близки и далечни населени места в България.

В планината хората се виждат в друга светлина, срещат себе си, изправят се пред своите слабости. По планинските пътеки преодоляваме вътрешните си страхове и опознаваме себе си. Иззад всяко било се открива парченце мъдрост и частица прозрение. Тръгни към себе си…

ГЛЕДАЙ ВИДЕО ОТ ЗАСЛОН КОНЧЕТО ТУК

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.