сляпо правосъдие нови начини на мислене

Когато Висшия човешки разум отсъства от човешките дела или Мировата скръб на философите (random)

Европейски „правозащитни“ организации дават статут на бежанец на Ахмед Чатаев – човек, с история в организирането на терористични дейности, за който се знае, че е вербовчик на бойци за „Ислямска държава“, заподозрян за организатор на скорошните атентати в Истанбул – и го пускат на свобода.

„Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се произнесе.“, обясни адвокат Веселин Георгиев.

Въпросните организации прилагат правен натиск върху правосъдните системи на държавите, в които Чатаев е бил задържан и ефективно го освобождават от преследване. Така, че да може да си планира терористичните операции на спокойствие.

Каква ли би била позицията на същите правозащитни организации, които с такъв хъс защитават „човешките права“ на Чатаев, в случая, ако утре се потвърди, че той е организатора зад, например, атентатите в Истанбул? Каква би била тяхната позиция относно човешките права на загиналите и на техните роднини?

Не знам какво да кажа, но мисля, че всеки разумен човек ще забележи липсата на разум в тази ситуация. Липсата на разум в тези машинации. Но, защо е така?

Защото всички тези европейски „правозащитни“ организации не са нищо друго освен инструменти за обслужване на частни геополитически интереси. Тоест, в смисъла на тяхното съществуване не е заложен стремежа към един по-справедлив свят, а само една дехуманизирана правна рамка, която служи като лост за упражняване на власт в полза на определени интереси. В случая, обслужване на „Евро-атлантическите интереси“. Като ударението, по-скоро, пада върху „атлантическите интереси“.

Истината е, че висшия човешки разум изобщо не участва в политическите дела. Участват само низките човешки страсти, егоизъм и ламтеж за власт. Ако не беше така щяхме да живеем в един различен свят, по-интелигентен, по-проспериращ, по-справедлив.

Но, явно, хората, брате, още не са дорасли за това. Което е тъжно, много тъжно.

П.П. Политиката е стратегическа игра на надхитряне и доминиране. Изобщо не става въпрос за никакви алтруистични интереси към „по-доброто за народа“. Няма как политическа система основана на антични феодални принципи и пирамидална структура да обслужва интереса на „народа“. Подобни централизирани пирамидални устройства винаги обслужват интересите на хората разположени на върха на пирамидата. За да бъде другояче, имаме нужда от нови начини на мислене и от нови социо-политико-икономически модели.

„За да оцелее човечеството се нуждаем от радикално нови начини на мислене

А. Айнщайн

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.