финансова пирамида onecoin

ВНИМАНИЕ! OneCoin е Финансова Пирамида. Предупреждение за Схема на Понци.

Днес много се учудих, когато видях предстоящо откриване на голям офис на OneCoin точно на пл.Славейков. Учудването ми се състоеше в това, че международна схема за полулегални финансови измами ще отваря офис в центъра на София.

За OneCoin разбрах преди година още когато беше съвсем нова и „бързо разрастваща се платформа“, както „компанията“ твърди сама за себе си. Тогава уебсайтът им беше далеч по-невзрачен и откровено с „долнопробен“ вид. Изглеждаше точно като типичен уебсайт, който предлага участие в съмнителна финансова схема тип „мулти-левел маркетинг“. Всъщност, OneCoin се самоопределят като „финансов продукт“ на принципа на МЛМ (мулти левел маркетинг), в действителност, обаче, OneCoin е една добре измислена Схема на Понци. Тези схеми са добре познати в САЩ и хората там отдавна са се научили как да ги разпознават и да се пазят от тях.

Схемите на Понци са финансови пирамиди, които обещават бързи и лесни печалби срещу начална инвестиция. „Бизнес концепцията“, с която схемата е облечена може да бъде от всякакъв тип. В случая с OneCoin, „продуктът“ около който се върти техния „бизнес модел“ е криптовалута – OneCoin.

Криптовалутите са сравнително нова концепция в дигиталния свят. Има дузини различни криптовалути на дигиталните пазари, като някои от тях вече са утвърдени и се ползват от много хора по света. Една такава популярна криптовалута е Биткойн (Bitcoin).

Биткойн е съвсем легитимна разменна валута (макар и не официално призната от световната банкова система), която се основава на комплексни и донякъде мистериозни алгоритми, на пазарните принципи на търсене-предлагане и на колективния консенсус на нейните потребители. Биткойн транзакциите нямат централизирана институция, която ги управлява, а вместо това използват Blockchain (децентрализирана технология, основана на колективната процесорна мощ), която е публична. Биткойн монети могат да бъдат „изкопани“ от всеки публичен колектив с необходимите процесорни ресурси. Биткойн е криптовалута, с която можем да си закупим много реални блага и която можем да обменим срещу официални валути като долари и евро в съответните Coin Exchanges. Биткойн е публична технология от самото си начало.

За разлика от Биткойн и други публични криптовалути, OneCoin е частна. Противно на основната концепция на криптовалутите, а именно децентрализираност, OneCoin платформата е централизирана. OneCoin монетите могат да бъдат „издавани“ само от OneCoin Ltd., не присъстват на никой от публичните пазари за криптовалути, с тях не може да бъде закупено нищо и не могат да бъдат „изнасяни“ извън въпросната затворена платформа на OneCoin.

OneCoin Ltd. е фирма регистрирана в Гибралтар, чиито титуляр е Ружа Игнатова. Въпросната госпожа изписва името си с титлата „д-р“, макар и да няма доказателства за съответните сертификати, които да оправдават употребата й на тази академична степен. Ружа Игнатова работи в комбина с Пастор Петров, с който изнасят завладяващи лекции пред аудитории от потенциални инвеститори в OneCoin.

Всъщност, за хората запознати с тактиките и подходите на финансови пирамиди от този тип веднага ще стане очевидна пресилената екзалтираност на лекторите, неподходящото облекло в стил помпозност, класическите призиви, жестикулации и самоласкателни езикови средства, основаващи се на психологизъм, агресивен маркетинг и теле-евангелизъм от 1980-те и 90-те год. зародили се в САЩ. Стремежът на лекторите е да внушат на публиката усещане за ексклузивност, за уникална възможност за лесни печалби, за необятни възможности в насоката на МЛМ.
Трябва да се отбележи, че мулти-левел маркетинг схемите не са по дифолт измамни или тип пирамида (Ponzi scheme). Има съвсем легитимни, международни компании, които предлагат чудесни мулти-левел маркетинг възможности с реални печалби за своите участници (като iHerb, Avon, Oriflame и т.н.). Нарочно не споменавам Herbalife, тъй като тяхната мулти-левел маркетинг схема е далеч по „пирамидално подобна“, предлагаща продукти със съмнително качество, и значително доближаваща се до Схема на Понци (https://bg.wikipedia.org/wiki/Схема_на_Понци).

OneCoin Ltd. си поставя претенциозни цели да се превърне в „най-популярната криптовалута“ и обещава „гарантирани печалби“ на своите инвеститори. В официалният им уебсайт се намират откровено неистинни твърдения от типа на „В началото на 2016-та година нашата криптовалута се превърна във втората най-голяма криптовалува в света.“. Както всеки може да провери на официалните борси за криптовалути, OneCoin изобщо не присъства и въпросното твърдение е абсолютно невярно.

Нещо повече, OneCoin Ltd. са регистрирали Xcoinx coin exchange, където манипулативно са добавили своята криптовалута на второ място, така, че да подкрепят своята легитимност в очите на инвеститорите. Xcoinx няма никаква легитимност извън претенциите на своите създатели.

Не мога да не се учудя. Що за дързост? Що за арогантност? Какво си мислят, че хората са идиоти? И, най-вече, КОЙ позволява на подобна измамна схема да отваря врати на физически офис в центъра на столицата ?

Българската група е част от международна мрежа, която оперира около OneCoin платформата. В САЩ групата се управлява от двама индивиди с история в измамите и фалшивите фирми. Преди няколко години са работили по друга схема, чрез която са продавали фалшиви CO2 компенсаторки под наименованието BrilliantCarbon.

Не е ясно доколко подобен тип финансови пирамиди са легални у нас, но в САЩ този тип схеми на Понци се считат за криминална активност. В Швеция, Финландия, Норвегия и Латвия активностите на OneCoin са разпознати като нелегални. В началото на 2016-та година в Китай са задържани група членове на OneCoin заедно с огромни суми пари. У нас отварят офис в центъра на София.

DSC_0964

 

В крайна сметка, отговорността е в ръцете на крайните потребители, които трябва да използват разума си и да внимават когато някой им предлага „лесни и бързи печалби“.

В действителност, няма лесни печалби. Лесни печалби може и да е имало за Пеевски, но за Бил Гейтс са били с цената на десетилетен труд без ден почивка. Естествено, сравнение между двамата (и между още много други наши „милионери“ и други успели хора по света) е смехотворно.

В заключение, в тази хищна икономика, основана на легализираната измама и експлоатацията, потребителите трябва да са с повишено внимание и да се информират добре за да не се превърнат в жертва на нечия хитрост и безпринципна алчност.

П.П. В прав текст – OneCoin (уанкойн) е финансова пирамида. Въпросът е КОЙ допуска оперирането им така открито у нас и срещу какви суми? Защо ли се учудваме. След като в България е толкова лесно да си върнеш ДДС по внос на фиктивни продукти, да си спестиш половината пари от разходите по някой проект спонсориран от Европейските фондове или просто да си разкопаеш някъде по горите някой и друг декар, така, че да си получаваш земеделски субсидии без никой да те притеснява. Ни закон, ни гражданска бдителност.

https://en.wikipedia.org/wiki/Onecoin
https://news.bitcoin.com/beware-definitive-onecoin-ponzi/

„Ако имате 8 часа работно време – работете 11 часа. Това е вашият дялов капитал в живота. А ако работите 15 часа, ще забогатеете. Един час на денонощието мисъл за бъдещето ще сте по-предвидливи. Без работа няма просперитет, няма богатство, няма слава и пари. Това е всичко!“

А. Буров

 

About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.
 • sylvia

  На г-жа Ивет Шопска искам да препоръчам преди да пише за нещо, да се запознае достатъчно добре от извора с нещата. Верно, че живеем в 21 век и има свобода на словото и печата, но безумия, като това, че г-жа Игнатова работи в тясно сътрудничество с пастор Светослав Петров не бях чула за целият период от 2 год. Казвам това благодарение на мой личен поглед и оценка, за всичко останало е излишно да се коментира, хората които разбират наистина, може да си дадат равносметка колко повърхностна и пошла е цялата информация, която освен да търси кусурите на системата друго не е видяла. Много ми е интересно обаче, кой и колко плати за тази статия и съм абсолютно уверена в това което пиша, най-малко защото имам претенции , че съм журналистическо чадо и съм напълно наясно как се случват нещата в пресата и въобще в тази Държава, ако може да се нарече такава. По болезнен е факта, че някой все още си мислят, че Труда краси човека, не забравяйте, живеем в динамични времена и Иновациите са на почит, дали ние ги разбираме или не си е наш проблем и зависи не само от нашият личен опит и мироглед, а и от много доказателства. Абсолютен факт е, че компания Onelife бие всички регорди в Мрежовата индустрия по брой последователи, пазарна капитализация и търговци, които приемат валутата! Запознайте се с всички тези факти в световно известни и доказани медии като – Alexa , Forbs, Financial Times, Bisiness for home и много други! Стремете се към качество на информация, не просто към количествена такава!

 • Богдан Хаустов

  Ванкоином заинтересовались СМИ в Украине и провели небольшое журналистское расследование:

  https://ord-ua.com/2017/06/06/finansovuyu-piramidu-onecoin-v-ukraine-tyisyachniku-iz-mmm-pomogaet-prodvigat-konsul-kazahstana/

  Если проанализировать этот материал, его источники и другие публикации, легко понять, что OneCoin – либо мошенники, либо дураки.

  Руководит украинской компанией ООО «ВАНКОІН ВОРЛД» бывший МММ-щик. Даже катаясь посредством Bla-Bla-Car, он пытается рассчитаться с водителем своими ванкоинами, о чем похвастался в недавней публикации.

  Данный материал – всего лишь анонс. Будут новые журналистские расследования, и украинские правоохранители уже занялись некоторыми активными распространителями идеологии OneCoin, OneLife и вскоре ожидается реакция, как на уровне СМИ, так и на уровне государства. Необходимо сделать так, чтобы даже в самом глухом уголке Украины знали, что вложить деньги в ВанКоин может только больной на голову.

  Свое мнение, отзыв о лидере OneCoin я написал на своем блоге здесь:
  http://lex-ua-lex.blogspot.com/2017/06/13-onecoin.html