Национален Протест

България Сме Ние – Това е само Началото. Бъди Промяната! (Р)Еволюция

Общи Цели на Националните Протести, формулирани от официалните лица на протестните движения:

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток – клиенти на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК, до установяване на легитимността на сметките.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия. 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ “Козлодуй” да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

3. Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.

5. Разсекретяване на всички договори на производители на електроенергия за вътрешния пазар.

6. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.

7. Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

8. 50% гражданска квота в ДКЕВР.

9. Индивидуални договори с топлофикациите. Всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие.

10. Индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия.

11. Премахване на понятието “прогнозно количество”.

12. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

13. Премахване на дружествата за топлинно счетоводство.

14. Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода.

15. Държавата да поеме функциите на концесионните дружества.

Тъй като президентът Росен Плевнелиев остава единственият легитимен представител на държавата, от него протестът ще поиска удължаване работата на парламента. “Не искаме предсрочни избори. Не искаме служебен кабинет. Искаме програмно правителство с програма от гореизброените 15 точки”.

Другите искания са:

1. Промени на изборния закон;

2. Преминаване от пропорционална към мажоритарна система;

3. Процедура за отзоваване на депутати;

4. Народните представители да носят наказателна отговорност за действията си;

5. Гражданска квота във всички държавни и регулаторни органи.


Фейсбук групи:


Искаме край на корупцията и прозрачност в политиката, национално-отговорно правителство, нов политически модел. Истинската промяна започва от нас, вътре в нас и навън. Всички трябва да се превърнем в олицетворение на промяната, която искаме да видим. Да бъдем единни, да се самообразоваме, самокултивираме, да се информираме.
По този повод още:


Към гражданите: Състрадание, Солидарност, Воля!

Граждани,

Днес падна една част от паравана покриващ тежкото положение в скъпата ни родина и аз виждам много от Вас уплашени и объркани от това което се случва. Виждам погледите на някои измежду вас, които търсят поредният спасител и други които уплашени от реалността желаят завръщане към предишния фалш. Това не е решение, а завръщане към агонията. Не си правете илюзии, сега срещу нас се изправя мафията, мафията на прехода. Днес мафията ни обяви война и ако се огънем дори и милиметър, ще загубим това, което още не сме спечелили, а именно собственото си самоуважение, свободата да живеем като човешки същества. Нашите протести не трябва да спират, но те трябва да носят белега на едно променящо се мъдро общество, общество на морала и справедливостта. Ние трябва да продължим нашата съпротива, но не чрез разрушителни действия, а чрез състрадание, солидарност и воля.

В тези тежки и решителни дни, състраданието е това което ще запази човешкият ни облик. Ще покаже пред света, че сме хора и това гнуснаво робско състояние в което пребивавахме не ни е превърнало в скотове. Разграничете се от действията на провокаторите, помагайте си, не само на улицата, но и в града, квартала, блока в който живеете. Разберете, че помощ от тези които ни доведоха до тук не можем да чакаме, помощ можем да получим само един от друг. Не чакайте от държавата да помага на социално слабите, вие им помагайте с каквото можете. Не оставяйте нито един изпаднал в нужда ваш съсед, приятел или дори непознат, сам във този преломен момент. Не забравяйте, че можете да намерите опора дори и в падналия.

Солидарност е следващото което ще ни направи истинско общество. Солидарност в битките, в целите, в рисковете, в съпротивата. Не допускайте, всеки сам да води тази битка. В този тежък момент, лихварите, монополите, всички които ви грабят, няма да се поколебаят да ви притиснат до стената, окрилени от вашето объркване. Не го допускайте. Не допускайте събирачи на вземания да тормозят тези около вас, не допускайте инкасатори да ви оставят без насъщни услуги, не допускайте изпаднали в крайна бедност семейства, да бъдат изгонен от жилищата им. Тези малки битки, трябва да се водят солидарно, не оставяйте дори един човек, сам в общата борба. Убийте духа на конкуренцията, завистта и крайният индивидуализъм, който ни бе наложен от тези които ни грабят. Убийте го. Спомнете си старите ценности на взаимопомощ, които са помогнали на нашият народ да оцелява в много по-тежки моменти. Изправете се срещу събирачите на дългове и ги спрете. Днес имаме един единствен дълг, дългът да оцелеем като народ.

И последното което ни трябва е Воля. Воля да доведем борбата докрай. Воля да променим статуквото, да променим системата, да променим себе си. Бъдете преди всичко хора. Състрадание, Солидарност, Воля.

Автор: ЧергарИ още нещо:

Ураганът на Промяната!

Добро утро! Ама наистина разтърсващо утро!
Малко ми е тъжно да ви кажа честно, четейки днес новините. Бойко Борисов си отива, значи. Мъжка постъпка. ОК. А след него – какво? Станишев се облизва тихо в ъгъла и чака да възседне трона? И Доган – от дясната му страна в ролята на великия везир?
Казах ви – лесно се вика НЕ и ДОЛУ!
А на какво ще кажем ДА? Готови ли сме с избора? Всичките онези вредители, които разяждат като дървеници България са плъзнали навсякъде – имат си меки постове в правната, финансовата система, в политиката. Учат децата ни в университетите, имат частни консултантски фирмички. На кого ще стъпим сега в минното поле?
Генерална промяна на системата трябва, а не поредната подмяна на героите в играта на добри и лоши!

Хора, в момента всичко бълбука и се разтърсва и в енергийните пластове. Огромни, огромни промени и преобръщания се случват на всички нива. Ама на всички. Всичко отдавна стаено и покрито сега изплува на повърхността, сенки и мазни петна излизат наяве. Просто всичко се обръща с хастара навън. Тъмнината няма как да се оттегли, къде ще отиде? Тя просто се осъзнава и бива осветлявана. Сега трябва да успеем да запазим центъра и съградим нещо ново след руините на старото. Всъщност – всичко зависи от нас. Сега повече и по-буквално от всякога.

Е, поискахме промяната. И тя се случва! Всяко голямо очистване минава през лечебна криза и дискомфорт. А това, което се случва в момента не сме го преживявали никога. Ново е. Дори да изглежда познато – в енергиен план е съвсем ново! А новото винаги носи известна тревога – стабилната почва под краката се разлюлява. Но именно това води до разширяване на хоризонтите. Нека се чисти. А ние – да останем осъзнати и центрирани – в окото на бурята.

Точно сега е много важно да запазим енергията положителна – вибрациите – високи! Мир, любов, изобилие – справедливост – това да е в мислите и сърцата ви всеки миг от осъзнатия ден.

Автор: Мартина Иванова (ориг. публикация)


About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.