stray-dogs

Проблемът с бездомните кучета или между кучетата и хората

Ще започна тази статия малко по-отдалеч. Още преди Неолита, а може би и много, много преди това кучетата започнали да живеят при хората. Тогава, хората живеели на малки, номадски групи в импровизирани лагери и били ловци-събирачи. Смята се, че кучето се е появило като генетична мутация на вълка. Спекулира се, че кучетата не били толкова добри ловци като вълците, като това изменено тяхно поведение било в основата да се привъртят около човешките лагери. Древните кучета, навярно, започнали да се навъртат около местата, където хората изхвърляли остатъците от лова, кости и други непотребни за тях, но добре дошли за кучетата хранителни отпадъци. Така, кучетата намерили своята ниша сред хората и започнали да ги следват. Вероятно, постепенно хората разбрали, че могат да се сприятелят с тези четириноги и да извлекат взаимна полза от това, като ги ползват за пазачи и в лова. Така, кучетата и хората заживяли заедно и оттогава, винаги, където имало хора, имало и кучета. Останалите домашни любимци се появили по-късно в човешките домове. Така е и до днес. Където живеят хора, има и кучета, които се хранят с остатъците от човешките трапези. Безстопанствените кучешки глутници винаги са били опасни за хората, ала живота на кучетата с хората също никога не е бил лек.

Докато преди няколко века новината за изяден от кучета човек не била нещо прекалено шокиращо и нямало виновни (освен кучетата), днес при такъв злощастен инцидент се обостря медийното внимание и институциите започват да се сочат укорително една друга с пръст. За съжаление, такива инциденти се случват често у нас и горещите полемики се завихрят винаги и само за кратък период следвайки трагичната случка, след което всичко отново затихва, до следващия път. Подобно на снега, който страхотно изненадва всички всяка зима.

В добре развитите държави, с утвърдени институции и работеща система, за бездомните животни се грижат съответните държавни и благотворителни организации. Фондации и агенции, които ефективно прибират от улицата безпризорните животинки и им осигуряват грижа в приюти. Освен това, тези организации имат добре изградени системи и връзки с обществеността, така, че се полагат максимални усилия тези животни да бъдат осиновени. Или с други думи, в тези напреднали държави нещата работят и ефектите са видими.

Докато у нас, естествено също далеч не липсват всякакви агенции, фондации и фондацийки за „защита на бездомните животни“, всички от които казват, че „работят“, но видими резултати от тяхната усилена работа няма. „Да вземем за пример“ най-голямата такава агенция „Еко равновесие“. Какво прави тази мъглява агенция, освен да получава редовно субсидии по Европейските програми? Няма работеща система, нито мрежа от приюти. На всеки 100 кучета се среща по някое с каишка или маркер на ухото, знак, че е кастрирано (и/или обезпаразитено). С това темпо на работа ще се пресушат европейските субсидии, преди да успеят да кастрират всички кучета, които в това време, по законите на природата, се размножават непрестанно. И стигаме и до същината на проблема, която не е в кучетата, а в хората. Колкото и многопластов и многостранен да е, в крайна сметка проблема опира до хората и порочните им практики. Ясно е, че огромна част от европейските субсидии се наливат в частни джобове, а не по предназначение, както е по документи. И „Еко равновесие“ не прави изключение. За съжаление отново, накрая, за пореден път, парите предназначени за колективното развитие на България и обществото, ще се окажат изпрани от едни банки в други, а на България и обществото пак ще им замазват очите с попадалите трошици. Трошиците, които лакомото пиле не е успяло да изгълта.

Разни политици и представители говорят така, сякаш усилията към разрешаване на проблема врят и кипят, когато всъщност нищо не се прави и това е очевидно. Очевидно е навсякъде, във всички институции, във всички сфери. Проблемът с кучетата е просто поредния аспект на цялата неработеща Система, да не казвам, България. Неработеща и давеща се в корупция и омагьосани кръгове. И тъй като, оказва се, не можем да се справим със самите себе си и с цялата тази корупция (като corrupted file), решението, явно, е да се разстрелят всички кучета.About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.
  • Vania Atanassova

    Отвратително решение.Има толкова съвестни хора ,желаещи да се грижат за кучета,котки и други изстрадали животни.Нека тези желаещи да се спонсорират директно..Познавам доста хора,които се отдават с любов на тези същества.Аз самата съм една от тях!

    • Просто сатиричен завършек, Ваня, който грозно наподобява действителността.