Изглед към Мальовишки езера

Туристически маршрут. Преход в Рила: вр. Мусала – х. Грънчар – х. Рибни езера – Кирилова поляна – Мальовица – х. Иван Вазов / 7-те Езера – Рилски манастир

Планината е красива, величествена, внушителна и предизвикателна за тялото и за духа. В планината срещаш себе си и опознаваш себе си по-добре, защото се сблъскваш с физическите си лимити и ти се налага да ги преодоляваш със силата на волята. За разлика от фитнеса, където можеш да се откажеш във всеки един момент, в планината няма отказване, просто защото трябва да слезеш обратно, трябва да извървиш пътеката докрай ако искаш да се прибереш. При първия си преход в планина, всеки се сблъсква, освен с физическите си граници и с психическа бариера, която те кара да спреш и те изпълва с тягостното усещане за нищожност пред природата и невъзможност да продължиш. Именно тогава опознаваш себе си, когато се сблъскаш с тези физически и психически бариери и ги преодолееш. А наградата е вътрешно израстване придружено със зашеметяващите хоризонти, които се разкриват от планинските височини и освобождават съзнанието и душата като в полет.

Тук ще предложа 8 дневен маршрут през Рила планина, преминаващ през разнообразни местности, с начална точка вр. Ястребец и крайна – Рилски манастир. Преходът е подходящ за хора, които са се качвали в планина и са вървяли, макар и само на еднодневни преходи на Витоша, например. Не е подходящ за хора, които не са се качвали и не са вървяли през планински терен. Трудността е средна, като има варианти за скъсяване на маршрута при невъзможност да се премине докрай. Необходими са Ви удобна раница и обувки, есенно яке противовятърно, зимна шапка, както и шапка с козирка, слънчеви очила, един пуловер и един дълъг панталон за вечерите, един къс панталон за през деня, няколко тениски, чорапи и бельо. Важно е също да си носите крем за слънце, както и против комари. Също и малка ролка бинт, лепенки, аспирин и подобни неща от първа необходимост за всеки случай. Ако групата е по-голяма от 3-ма човека ще е добре да се обадите предварително в хижите и да си запазите места, можете да поискате и да ви приготвят храна за вечеря и закуска. По-икономично е да си носите храната, но и раницата така е по-тежка. Всеки трябва да си носи храната за прехода и да си прецени колко ще изяде. Арабските питки са практични, защото заемат малко място, палка някакъв сух салам, парче кашкавал и поне по една вафличка нещо сладичко на ден ще са достатъчни. Вземете си също разтворимо кафе на пакетчета, дъвки, някакви ядки и, естествено, поне 1 литър вода. 1,5 литра е най-добре – един литър в раницата и половинка в страничния джоб отвън. Има някои отсечки, по които няма чешми. Някои хора си наливат от рекичките по пътя, но аз лично не искам да рискувам разтройство, което да ми развали почивката. Най-добре е водата да излиза директно от земята, чешми или изворчета.

Други два задължителни аксесоара са карта на планината и компас. Не е лошо и да имате дъждобран, за всеки случай.

Допълнителни аксесоари, които планинарите си носят, са сгъваемо ножче, запалка или магнезиева запалка, малко фенерче или челник и туристически щеки. Можете да използвате и по-дебела пръчка, с която да си спомогнете слизането на по-стръмните участъци или качването. И, разбира се, много ентусиазъм.

Относно чорапите и бельото, моят съвет е да си вземете по 3-4 чифта, сапун, и да ги перете в хижите. Другият вариант е да си вземете за всеки ден, което, обаче, увеличава обема на багажа.

Идеалният период за този летен маршрут е от около 15-ти Юли до около 10-ти Септември.

Началната точка на маршрута започва от лифта на Боровец. От София, можете да хванете маршрутка от автогара Юг (в квартал Изток, близо до Интерпрет) – тръгват от 8 часа сутринта и са на половин час – до Самоков. Цената на билета е 6 лв. От автогарата на Самоков се прекачвате на маршрутка до Боровец, билета е 2 лв. Лифтът от Боровец до вр. Ястребец тази година бе 10 лв. на човек. От вр. Ястребец тръгвате право на юг по пътя към вр. Мусала. Имайте предвид, че на върха в хижата вече не може да се спи, така, че ще трябва да спите в заслона под върха. Цената за легло е 12 лв.

На следващия ден е добре да тръгнете не по-късно от 7 – 7.30 от заслона към върха. Ако е ясна утринта, от вр. Мусала на север можете да видите Витоша, Искърския язовир, Стара планина. А на юг, като стена на хоризонта, в далечината се издига Пирин.

Изглед от връх Мусала към Маришките езера

От Мусала се спускате на юг по червена маркировка и потегляте към хижа Грънчар. Хижата се намира на около 5 часа. Разбира се, разстоянията зависят от броя и дължината на почивките, както и от темпото, с което се движи групата. Предвидете си до към 6 – 7 часа вечерта да пристигнете. След спускането от Мусала пътеката подсича два върха – Малък и голям близнак, а от ляво, в долината ще видите Маришките езера, откъдето извира река Марица. Когато наближите Маришки връх, пътеката се разклонява на ляво (на изток) със зелена маркировка. Вие продължавате направо (на юг) по червената маркировка. По-нататък по пътя, в дясно, ще видите от високо язовир Бели искър.

Към края на пътеката следва по-продължително спускане и вече ще виждате хижата в далечината в ляво. След спускането се стига до разклон, има стълб с указателни табели. Тръгвате по синя маркировка към долината на хижа Грънчар. Леглото там е 10 лв.

На третия ден, отново гледайте най-късно 8 часа да сте тръгнали. Като цяло, от хижите винаги се тръгва 7 – 8 часа сутринта, най-късно. В планината следобед се събират облаци и в зависимост от месеца и времето, следобедите има много по-голяма вероятност да падне мъгла или да завали. Затова се тръгва рано. Връщате се по пътя, по който слязохте към х. Грънчар, обратно до указателния стълб и продължавате по червената маркировка на юг, към х. Рибни езера. По-някое време, след около 3 часа, пътеката прави плавен завой на запад през местност наречена Горни куки. Когато наближавате хижата вече ще се движите в посока запад-северозапад. Спускате се в долината на х. Рибни езера. Цената за легло и тук е 10 лв. Хижата е приятна, но през Юли има много комари.

Към хижа Рибни Езера
На четвъртия ден тръгвате от х. Рибни езера към Кирилова поляна по жълта маркировка. Пътеката тръгва зад хижата, покрай второто езеро. Следва прохладен горски участък осеян с планински билки, сред които особено се открояват розовите цветове на Рилската Иглика.

Движите се покрай река Рилска, която извира от горното езеро на х. Р. езера. След около 1 – 1.30 часа пътеката излиза на широк, чакълест път за коли, по който продължавате до Кирилова поляна.

Ако е края на Август, покрай пътя е пълно с малинови храсти, от които можете да си хапнете на корем. Разстоянието на този участък от прехода е отново около 5 часа. При местността Кирилова поляна имате възможност да отседнете в някоя от хижите наоколо или в почивна база Бор. Точно срещу поляната, където в дъното има дървени пейки и маси за къмпинг, до пътя има една неголяма хижа (къща) с табелка „Нощувки“, точно покрай нея продължава следващата отсечка със зелена маркировка за другия ден. Цената за легло там е 15 лв., има хубава баня, където можете да се изкъпете и изперете, стаите също са чисти и приятни.

Ако искате да скъсите маршрута, тук можете да продължите по пътя (за коли) и да стигнете право в Рилски манастир, който се намира на около 8-9 километра от Кирилова поляна.

На петия ден, тръгвате по зелена маркировка в посока север-североизток. Ако не сте преспали в хижа „Нощувки“, питайте за пътеката към Сухото езеро. Пътеката е стръмна, но много живописна. Върви през гората до Сухото езеро. При езерото малко се обърква, но знайте, че трябва да минете покрай левия му бряг, пътеката минава над каменистия участък покрай брега на езерото. Продължавате по пътеката и зелената маркировка към местността Кобилно бранище. Ще го познаете по малкия заслон, който ще се пада в дясно от вас, а насреща има два указателни стълба на известно разстояние един от друг. Няма нужда да отивате към заслона, трябва да продължите на ляво от него отново по червена маркировка. Това е пътеката най-вляво, внимавайте да не тръгнете по зелената маркировка. Тук компаса (отново) ще ви влезе в добра употреба, правилната пътека се движи на запад-северозапад, докато зелената тръгва право на север-североизток. Тази отсечка от маршрута предимно се изкачва и след всяко било се разкриват нови и нови хоризонти околовръс. Ще минете покрай Страшното езеро и заслона там, след което пътеката продължава през местността Малка мальовица. Малката мальовица никак не е малка и преминавате през множество малки долини, долина след долина сякаш добезкрай, докато стигнете до крайното слизане към долината на х. Мальовица. Слизането тук е доста стръмно и каменисто, така, че не бързайте и си предвидете времето. Продължителността на тази отсечка от маршрута, Кирилова поляна – Мальовица е около 7 часа. В хижата, ако имате спален чувал, леглото е 10 лв., ако нямате е 14 лв.

На следващия ден от хижата тръгвате отново по червена маркировка към връх Мальовица.

Изглед към Елински езера

Пътеката първо се изкачва към Елин връх, откъдето се разкриват страхотни гледки и можете също да видите Рилския манастир сред горите в далечината на югозапад. След това минава покрай вр. Мальовица. Можете да се отбиете в дясно и да отидете до самия връх, пътеката дотам е полегата и лека. Продължавате по червената маркировка и изкачвате Голям мраморец, Малък мраморец и Додов връх. Тук, ако желаете, можете да се спуснете директно към манастира по Дългия рид (синя маркировка, в ляво), който се намира между Голям и Малък мраморец. Тази пътека, обаче, е доста стръмна, слиза се само надолу в продължение на около 5 часа. Ако ли не, продължавате по червената маркировка. Тук, ако имате време, можете да продължите към Раздела, откъдето да се спуснете към местността на 7-те езера и да преспите в някоя от хижите там. Ако ли не, следете за указателен стълб и синя маркировка в ляво от пътеката, които водят към хижа Иван Вазов. От поляната, която води към х. Иван Вазов, тръгва друга червена маркировка, която води до Рилския манастир. Продължителността на последната отсечка от маршрута (на седмия ден) до Рилския манастир е около 4 – 5 часа.

В манастира можете да преспите, което автентично удоволствие препоръчвам. Цената за легло е 8 лв. Наоколо има механи и ресторантчета, топъл хляб и мекици.


На следващия ден осми, ако желаете, преди да си тръгнете, можете да отидете до Бачкова чешма (на около 3 километра по пътя в посока Кирилова поляна, североизток) и от там да отидете по пътека през гората до гроба и пещерата на Иван Рилски.

Маршрутът е страхотен. По време на прехода буквално се забравят всички банални проблеми и тревоги свързани с ежедневието и се потапяте в една друга действителност.

Ето и един полезен сайт с хижите из българските планини, информация за тях и контакти:

bulgarian-mountains.com


About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.
 • Мира

  Благодаря за информацията!
  Дали са настъпили промени по маршрута?

  • Всичко е актуално. Искам да добавя важно пояснение, че от х.Мальовица ако не слезете по Дългия рид към Рилския манастир, а решите да продължите към х.Иван Вазов най-добре да спите там и на следващия ден от там да тръгнете към Рилския м-р. Иначе, маршрута е прекалено дълъг за един ден. Но, това е по ваш избор и според вашите възможности. :-)

  • Мира

   Благодаря!
   Много привлекателен ми се вижда този маршрут. Мислиш ли че имам нужда от водач? Мислиш ли че е добра идея за сама жена да тръгне по този път? Нямам подходящи приятели които да дойдат с мене, а ми се иска да действам благоразумно.

  • Сега като препрочитам статията от началото у мен се породи едно мило усещане, като приятна носталгия, към онези по-ранни мои години по планинските пътеки и конкретно по Рилските такива. Всъщност от позицията на опита ми днес не бих препоръчала ходенето с къси панталони в планината, ако сте с по-светла кожа. От години вече ходя само с дълги летни панталони или клинове, а освен това и с дълги ръкави. Изгаря се лесно и много. Салами от всякакъв тип също не консумирам от години.. и не мога да кажа, че ги препоръчвам. Като цяло, в хижите има какво да се яде ако нямате против кюфтета и пържени картофи. Шопска салата също се предлага на повечето места, където има кухня (хижи). Кой какво ще си носи за ядене в планината е въпрос на личен избор. Ясно е, че в раницата не можем да вземем всичко и се налага да ядем и кюфтета или пържени картофи. ;-)

   Що се отнася до самия маршрут – общо взето нещата не са се променили по него през годините. Нито хижите. Този маршрут ми е първия който си планирах съвсем еднолично по картата на Рила планина и извървях за първи път преди единадесет години. Маршрутът е страхотен, а има и различни варианти. Аз съм го минавала няколко пъти сама, включително и първия път. ;)

   Дали препоръчвам сама? Да, защо не. Предизвикателно е. Пък и така имаш възможност да се запознаеш с много хора вечер в хижите и да чуеш всякакви интересни истории на други пътешественици. Задължително е да имаш карта на Рила и компас. Разбира се и някаква базова екипировка за лятна планина. Казвам лятна, защото този маршрут през зимата е нещо абсолютно различно от това, което е през лятото. Най-малкото, през зимата се следват зимните маркровки. Опасностите са като във всяка планина – все пак си сред дивата природа. Освен това по пътя се срещат коне, крави и недружелюбни овчарски кучета. Аз винаги си нося средства за самозащита от типа на лют спрей, нож, а от скоро и електрошок. Не, че ми се е налагало да ги ползвам, но е по-добре с тях, отколкото без.

   Този маршрут е най-подходящ да се минава в периода Юни-Септември. Като, ако е през Юни е мокро и вали често, Септември пък дните са значително по-къси. Защо не ме намериш във фейсбук да поговорим повече? Можем да сформираме и група за този преход, ако не държиш да ходиш сама. facebook.com/ateviel

 • Антон

  Много изчерпателно и полезно. Благодаря!

 • Pingback: Бъди промяната • Екстремен маршрут през Рила: вр. Мусала – х. Грънчар – х. Рибни езера – Рилецко било през Природен парк Рилски ман()