Вътрешният баланс

Здрав дух в здраво тяло. Нагласата, правилното хранене и физическата дисциплина – ключови за доброто здраве. Част 2

връзка към част 1 в блога

[dropcap]Г[/dropcap]рижата за психическото си здраве и емоционалния баланс, както и поддържане на добър физически тонус са от ключово значение за доброто здраве. Третият интегрален елемент е правилното или здравословно хранене.

Популярната фраза „Ти си това, което ядеш“ има по-дълбок смисъл, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Човешкият организъм има нужда от хранителни вещества като въглехидрати, протеини, витамини, минерали и още много други полезни елементи, които си доставя от храната. Системната липса на някой от тези жизненоважни елементи води до здравословни проблеми. Както и системното прекомерно наличие, разбира се. Хармонията е в баланса.

В недалечното минало, „моряшките болести“, свързани с дългото плаване по море на еднообразна диета, били непонятни за хората, докато не разбрали, че прибавянето на пресни плодове към хранителния режим на моряците слагало край на тези здравословни състояния. Днес вече всички знаем, че витамините и минералите са жизнено необходими за нашето здраве.

Установено е, че оптималния прием на калории за един ден е около 2000, и 2500 за активните спортисти. Здравословното хранене трябва да включва различните видове меса, плодове, зеленчуци, мляко. Пилешкото месо, например, е богато на протеини. Месото от риба съдържа минерали и мастни киселини като Омега 3, които имат множество положителни ефекти върху сърдечната система и мозъка. Телешкото е особено богато на минерали като Цинк, Селен, Фосфор, Желязо, както Б витамини и креатин. Агнешкото месо също съдържа Б витамини, протеин и е източник на креатин. Свинското месо е може би най-консумираното месо в западния свят. То е богато на витамин Б1, също е източник на креатин, но освен това има и най-високо съдържание на холестерол и наситени мазнини, което не го качва високо в списъка със здравословни храни.

Зелените водорасли са особено богати на микроелементи и протеини. Спадат към категорията на супер храните, зелени супер храни (super foods). В миналото хората, живеещи в близост до морета и океани са събирали водораслите от брега и са ги готвили. Днес има много такива хранителни добавки.

Витамините от група Б са жизненоважни за организма, имат главна роля в клетъчния метаболизъм и нервната система. Освен това поддържат здравословния тонус на кожата и мускулите, както и подсилват имунната система. Липсата на който и да е от Б витамините в организма води до множество заболявания на нервната система и кожата, а хроничната им липса (в продължение на години) може да доведе до необратими заболявания. Б витамини се съдържат в концентрирани количества в месата. Пуешкото и риба тон имат високи съдържания, както и черния дроб, като храна. Растителни източници на Б витамините включват: пълнозърнести храни, картофи, банани, чили, бобени храни. Витамин Б12 не може да бъде набавен от растителни източници. Кофеинът, пък, изтощава резервите на организма от Б витамини. Така, хората, които пият всеки ден кафе, особено в по-големи количества, имат нужда от увеличен прием на Б витамини.

Витамин Ц е друг жизненоважен за организма елемент. Този витамин има основна роля като ко-фактор в действието на ензимите. Витамин Ц е и мощен антиоксидант. Значително засилва имунната система, като така помага на организма да се бори с различни видове инфекции. Повечето живи същества биосинтезират този важен витамин сами, но някои бозайници, сред които и хората, не го произвеждат и затова трябва да си го набавят с храната. Хроничната и дългосрочната липса (повече от 4-5 последователни месеца) на витамин Ц водят до кожни заболявания, скорбут и смърт. Редовният прием на витамин Ц намалява рисковете от сърдечни заболявания, оказва благоприятен ефект върху кожата и увеличава продължителността на живота (поради антиоксидантните му свойства). Витаминц Ц освен това има и противоалергични свойства, приеман ежедневно в по-големи количества (1000-1500 мг). Съдържа се в плодовете и зеленчуците.

Важно допълнение към приема на витамин Ц са Биофлаваноидите. Те се съдържат в цитрусовите плодове (лимони, портокали, грейпфрут и др., също листа от рози) и значително спомагат за усвояването на витамин Ц от организма, както и на Калция и Желязото. Биофлаваноиди могат да се набавят и от хранителни добавки (например Цитросепт). В комбинация с вит. Ц укрепват кръвоносните съдове (за хора с разширени вени, прочетете повече за витамин Пи {vitamin P} или Рутин).

Витамин А е важен за очите и доброто зрение. Също има антиоксидантни свойства. Най-високо съдържание на витамин А има в черния дроб (като храна), след това в морковите (каротините се синтезират във витамин А в организма). В по-малки количества се намира в различни плодове и зеленчуци, сладки картофи, яйца.

Витамин Е. Също антиоксидант. Има особено благоприятни ефекти върху кожата.

Каротините и конкретно Бета каротините, в комбинация със Селен и витамин А, Ц и Е са добра (и често срещана в хранителните добавки) антиоксидантна комбинация. Други признати мощни антиоксиданти са Зеления Чай, Ресвератрола в червеното грозде.. Има много билки с антиоксидантни свойства, проучете ги! Трябва да се приемат редовно, през целия живот.

Селенът е важен микроелемент, но не трябва да се превишава 200 мг. дневна доза. Намира се в меса, ядки, сусам, гъби, риба, яйца. Чела съм в различни форуми из интернет разкази на хора, които казват, че високи дневни дози на Селен в комбинация с витамин Ц им помогнали да се справят с туморни (ракови) образувания. Важно е да се информирате добре, преди да започнете да приемате каквото и да било в по-големи дози. Така например, селена и витамин Ц не могат да се абсорбират пълноценно от организма заедно, освен ако селена не е под формата на l-selenomethionine. Четете етикетите. Другият вариант е да ги приемате по отделно, като витамин Ц не трябва да се пие поне 2 часа преди или по-малко от 2 часа след приема на Селен. Приетата дневна доза на селена е 65 мг.

Тук ще спомена и Калция (наред с всички останали необходими минерали). Калцият има важна роля в укрепването на костната система. Основните резерви от калций в организма се натрупват от детството до около 35 годишна възраст. Препоръчителните дневни дози са около 1000-1200 мг. При жените, които като цяло имат по-висок риск от остеопороза и артритни заболявания, след 50-55 годишна възраст трябва отново да увеличат дневния си прием на калций в дози от 1200 – 1800 мг. Калцият може да се набавя от млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, ядки, сусам и др. Не забравяйте и биофлаваноидите, които спомагат за пълноценното му усвояване от организма. (Weed wanderings – Menopausal years)

Витамин Д. Лесно се набавя, достатъчни са няколко минути припек на слънце за една дневна доза :) Витамин Д също спомага за усвояването на Калция в организма.

Витамин К се синтезират от чревната флора. По-принцип, здравите хора нямат липса на тази категория витамини. Клинично е наблюдавано, обаче, че приема на широкоспектърни антибиотици може да намали наличието на вит. К в оранизма до 74%, което е едно драстично занижаване. Причината за това е, че антибиотиците изобщо имат негативен ефект както върху „лошите“ бактерии, така и върху добрите.  А бактериите в чревната ни флора произвеждат вит. К в организма. Така,  антибиотиците унищожават тези полезни бактерии и от там и нивата на вит. К също спадат. Поради този ефект на антибиотиците върху баланса на чревната флора, един широко разпространен страничен ефект от приема на антибиотици са гъбични инфекции в червата, където се намират „добрите бактерии“ или пробиотиците. Витамин К може да се набавя от тъмно зелени зеленчуци, салатка, броколи и др.

Добре е човек да чете и да се информира за тези неща. Знанието е сила, освен това ни помага по пътя към доброто и устойчиво здраве. Витамините и изобщо всичко, което приемаме в организма си има определени препоръчителни дневни дози, които са достатъчни за поддържане на здравето. Дневният прием се увеличава, когато се борим с някой конкретен здравословен проблем. Когато има нужда от увеличен прием на витамини, минерали и др. най-ефективно това се постига с хранителни добавки. И изобщо хранителни добавки могат да се ползват заедно с храната, особено когато поради една или друга причина храната не е достатъчно разнообразна.

Правилното хранене, спортуването и емоционалния баланс поддържат здравето оптимално. Освен това, начина ни на живот на младини е основоположен за здравословното ни състояние на старини. Много хора не мислят за това далечно време, но надали когато то дойде няма да имат желание да живеят активно. Има много здравословни проблеми традиционно свързвани просто със „старостта“. Тези здравословни проблеми, обаче, са отражение на десетилетия наред нездравословен начин на живот и изобщо не са задължителни, само защото сте минали 60-те. Влошеното здраве и болките не е необходимо да вървят ръка за ръка с напредналата възраст, но за това трябва да се погрижите предварително.

Така например, за жените след менопауза е важно да увеличат приема си на Калций (повече млечни продукти или хранителни добавки). Организмът трябва редовно да бъде снабдяван и с Б витамините, както и витамин Ц. Добре е да се приемат и пробиотици под формата на хранителни добавки. Да се ядат редовно плодове (цитрусови) за снабдяване с биофлаваноиди, сок от един лимон на ден също ще има ефект, всеки ден. Имайте предвид, че витамин Ц също трябва да се взима под формата на хранителни добавки, за да се достави необходимото количество, между 500 мг. и 1500 мг., в зависимост от индивидуалната Ви чувствителност. Трябва да опознаете тялото си, праговете му на толеранс и чувствителност към различните добавки и да ги приемате в съответствие. Няма „универсална“ доза за всеки. Добре е да се приемат редовно и Омега 3, 6 и 9 , намират се под формата на хранителни добавки. Омега 3 може да се набавя от хранителни източници като риба, масло от семена от коноп, слънчогледови семки и др. Омега 3 е особено благоприятен за жените след менопауза.

Знае се, че някъде след 60-те, имунната система започва да отслабва и в организма започват да настъпват недостици на различни витамини. Причината за това не е ясна, но ако модифицирате хранителните си навици в съответствие, така наречените „старчески болести“ могат да Ви подминат изцяло. Много пъти съм виждала навън по улиците, възрастни баби и дядовци с рани като охлузвания по лицата. Винаги ми е ставало много жал, все съм си мислила, че някой ги е бил и съм се чудила що за човек може да удари така такива възрастни хора. Всъщност, това е сравнително често срещано състояние при възрастните хора, свързано с крайни недостици в организма на витамини! Четох по форуми из интернет, че приемането на завишени дози витамин Д, витамин Ц (заедно с биофлаваноиди), витамин К и Цинк разрешават този проблем. Не трябва да се приемат лекарства, които „разреждат“ кръвта, например Аспирин. Чесънът също има такъв ефект. След като видимо се разреши проблема, се продължава с поддържащи дози от тези витамини.

Друга добавка с много позитивни отзиви е Хуперзин А (Huperzine A). Приема се при проблеми с паметта, проблеми с присещането и запомнянето. Има осезаемо положителни ефекти и при хора със склеротични заболявания и дори при хора с Алцхаймер. Трябва да се приема редовно. Дозата е индивидуална, според случая и организма. Започнете с 50 мг и увеличете, ако ефектите не са задоволителни.

Изобщо, четете хора и се информирайте! Има лек за всичко, дори за рак! Не разчитайте единствено на познанията на лекаря, защото той или тя могат да не знаят всичко и да предписват на калъп едни и същи рецепти, такива, каквито са ги научили в университета. Добрият лекар е този, който има много познания в своята област, който се информира актуално, не е ултраконсервативен и насочен единствено към фармацевтичните лекарства и стандартните рецепти, който подхожда индивидуално. Сякаш повечето лекари не са такива.

„Старческите болести“ са резултат на липси в организма, не слушайте лекарите, които могат да Ви кажат „Нищо не може да се направи, просто сте на възраст.. това е положението“. Това е тяхното невежество.

Имунната система при възрастните хора отслабва, защото през десетилетията в организма са се натрупали множество негативи – от неправилно хранене, влияние на околната среда, намаляване на физическата активност т.е спортуване, упражнения и т.н. Имунната система се намира освен в кръвта и в червата. Чревната флора, преобладаващи, сред която, са пробиотиците, е половината от имунната ни система. При възрастните хора се наблюдава значително намаляване на пробиотиците в организма, а това създава условия за развитие на патогени, най-често това са така наречените гъбички.

Сред гъбичките, най-често срещания вид, който създава здравословни проблеми е Candida Albicans. Кандида, освен при възрастните хора, все повече се превръща в проблем и при всички останали възрастови групи, особено при жените. Една нова чума на 21-век. Причините за това са: индустриални замърсители, все по-голямото излагане на антибиотици в храните, завишени нива на ежедневен стрес.

В съвременния свят на свръх консумация, продукцията на храните трябва да е бърза и високо ефективна. Така, през последните десетилетия са измислени методи за отглеждане на животните, чрез които се скъсява периода на растежа им и се максимизира биологичната им продукция. Пилетата, например, вече не се отглеждат за четири месеца, а само за един. Кравите, в САЩ, а може би и другаде, се инжектират със синтетични хормони, които увеличават петорно ежедневната им млечна продукция. Всички тези не особено хуманни практики, обаче, се отразяват на здравето на животните – имунните им системи отслабват и стават силно податливи на инфекции. Това налага да приемат редовно антибиотици. Тези антибиотици, естествено, се отлагат в месото, в млякото и във всички животински продукти, които консумираме (гледайте Храна ООД, има го в българските торент тракери). А вегетарианството не е решение, тъй като в животинските продукти има прекалено много жизненонеобходими елементи, от които ако се лишим, ще се отрази на здравето ни в дългосрочен план.

Така, съвременните хора сме изложени на завишени количества антибиотици, които освен това приемаме и в лекарствена форма, когато се разболеем. Антибиотиците унищожават патогените в организма, но тъй като са неселективни анти-биотици, тези лекарства унищожават и про-биотиците в организма. По този начин, антибиотиците докато ни лекуват, отслабват имунната ни система. Системният и продължителен прием на антибиотици сериозно отслабва имунната система. Един широко срещан страничен ефект от приема на антибиотици е именно разрастване на колониите Кандида. Кандида е част от чревната флора и спомага за разграждането на определени вещества. Намира се в минимални количества, като пробиотиците не й позволяват да се разраства. Когато пробиотиците умрат, се получават „свободни ниши“, които Кандида веднага заема, като превключва от безобидната си форма в инвазивна или вирулентна форма. Кандида във вирулентната си форма може да бъде много агресивна, разраства колониите си бързо и формира биофилм, който й служи като щит.

И отново, странно защо лекарите обикновено не предписват пробиотици след лечение с антибиотици. Рядко предписват дори и противогъбични, когато вероятността да се развие гъбична инфекция е толкова голяма. Невежество ли е, консервативност ли някаква, неинформираност ли, какво ли. Може би си мислят, че организма ще си възстанови намалените нива на пробиотици (което може да достигне до повече от 70%). Може би да, но при положение, че не сме изложени на антибиотици в такава степен отвсякъде. Освен това зависи и от индивидуалния организъм.

Има някаква връзка между кръвната група и способността на организма да възстановява бързо колониите на пробиотици в червата, а от там и способността да се справя с вътрешни инфекции като Кандида във вирулентна форма. Така, хората от кръвна група О имат най-малка резистентност към такива инвазивни патогени. Докато хората от кръвни групи А и Б се справят значително по-добре. Може би причината за това е липсата на антигени в кръвта на група О.

Това навярно е и обяснението защо някои жени успяват да се преборят с Кандида доста по-лесно от други. Имунологичните специфики на хората от различните кръвни групи. Това, разбира се, лекарите изобщо не взимат под внимание и предписват рецепти на калъп. Да не говорим, че инфекция с Кандида не се взема насериозно от традиционните лекари, независимо колко проблеми може да създава на отчаяния пациент. Взема се сериозно единствено когато е системна т.е. колониите на Кандида са се разпростряли из целия организъм, върху органите и вече си на крачка от смъртта.

Кандида албиканс може да афектира и мъжете и жените. При жените, обаче, симптомите са по-забележими. Общото правило е, че веднъж налична Кандида във вирулентна форма трябва да бъде лекувана докрай. И не е лоша идея да приемате пробиотици през целия си живот. Пробиотици се намират в киселото мляко, стига да съдържа достатъчно живи култури.

Кандида албиканс може да няма осезаеми симптоми години наред, особено при мъжете. При жените, общите симптоми включват: бяло вагинално течение, извън дните на месечната овулация. Сърбеж, зачервяване, подуване на външните устни. Усещане за парене може да има и в ануса. Телесни / хормонални миризми. Кандида поражда специфични миризми, които могат да бъдат: сладникави, като бонбонки. Мирис на мокър килим, като на нещо запарено, старо. И едни специфични хормонални миризми, които се срещат и при мъжете, но най-често при жените.

При появата на някой от тези симптоми, човек разбира, че нещо не е наред. Жените обикновено отиват на гинеколог. Ако имат късмет, гинеколога ще им съобщи, че имат Кандида, ако ли не, ще им каже, че е „просто хормонална активност“ и ще ги изгони от кабинета. Гинеколозите имат стандартен подход към жени с Кандида Албиканс в изследванията – предписват няколко дни Флуконазол и вагинални глобули. Лечение, което за все повече жени се оказва абсолютно неефективно.

Ако приемате повече от седмица Флуконазол без ефект, очевидно е, че Кандида е резистентна към това лекарствено средство и няма смисъл да продължавате да си товарите черния дроб. Освен това, Кандида не е гинекологичен проблем, а имунологичен и към този проблем трябва да се подхожда цялостно (холистично), не локално. Тъй като, имунната Ви система се грижи за здравето и за ограничаването на естествените колонии Кандида в червата, щом Кандида е превключила във вирулентна форма, значи имате проблем с имунната си система, не с Кандида сама по себе си. Ако не се погрижите за имунната си система, колкото и да лекувате самата Кандида, все ще е безрезултатно в дългосрочен план. За съжаление, поради някаква причина, гинеколозите не ги обясняват тези неща по този начин.  Предизвикателното състояние на инфекция с Кандида Албиканс може да бъде и в следствие на хормонален дисбаланс, но по-надолу ще разгледаме накратко, че всъщност хормоналния дисбаланс също е може да бъде следствие на отслабналата имунна система, която е допуснала разрастването на колониите кандида по начало.

Кандида не трябва да остава нелекувана, тъй като може да създаде сериозни поражения в организма в дългосрочен план, става въпрос за десетилетия. Именно този патоген е в основата на множество „старчески“ болести. Нови изследвания подозират ефектите от нелекувана кандида в продължение на десетилетия в основата на „старчески“ заболявания свързани с паметта и мисловните процеси. Причината за това е Етанола, който кандидите отделят в организма (тъй като ферментират захари, с които се хранят). Това причинява и „мозъчната мъгла“  (неясна мисъл и затруднения с паметта) при дългогодишни кандидози. Кандида се храни с прости захари.

Кандида Албиканс е един агресивен организъм, който се адаптира бързо към веществата, с които се опитвате да я деактивирате. Кандида създава и много други биохимични промени в организма, отвъд първичните симптоми, свързани с появата й. Тъй като този патоген изисква захари за биологичната си активност, преработвайки захарите в организма се отделят молекули като от алкохолните изпарения (етанол и др.). Кандида отделя и вещества, които увеличават необходимостта на организма от захари, които Вие охотно задоволявате. Продължителната биоактивност на вирулентни кандиди с времето изменят хормоналния баланс в организма, като накланят везните към производството на Естроген, който също им служи за храна. Подозира се, че алкохолите, които кандидите произвеждат стоят в основата на тези хормонални изменения, тъй като Етанола има синергичен ефект с Естрогена. Поради това, една продължителна и нелекувана инфекция с Кандида Албиканс значително увеличава рисковете от развитие на ракови образувания в организма.

Така, Кандида през годините превръща организма Ви в угодна за тях среда, докато Вие имате разнообразие от симптоми, като широкоспектърното им разнообразие прави наистина трудно локализирането на същинския проблем. А именно едната Кандида и компроментираната Ви имунна система в основата. Предвид, че кандидите произвеждат алкохолни изпарения като вторичен биопродукт, мозъкът Ви е непрестанно изложен на тях, години наред, десетилетия наред, докато не получавате сериозни увреждания от типа на склеротични заболявания, които просто приписвате на възрастта. Виждаме, че пренебрегваната от медицината Кандида далеч не е някакъв безобиден, евентуален страничен ефект от антибиотиците. Освен това, далеч не е и „евентуален“.

Освен антибиотиците, индустриалните замърсители и пестицидите също се смятат за отговорни за хормоналния дисбаланс. Прочетете повече за ксеноестрогените. Ксеноестрогените са синтетични петролни продукти, които се ползват в пластмасите, пестицидите и др. Тези вещества са силно идентични с молекулярната структура на естествения естроген и попадайки в организма (на хора и животни), организма реагира с тях както с естрогена. Множество ендокринни заболявания и аномалии в хора и животни все повече се свързват с тези замърсители на цивилизацията. В женския организъм, ксеноестрогените създават хормонален дисбаланс като намаляват производството на прогестерон. Това поражда хормоналното разстройство наречено „естрогенно доминиране“ (estrogene dominance), свързано е с по-кратко време между месечните цикли и увеличена продължителност на самия цикъл. Освен това е свързано и с рака на гърдите, гинекомастията при мъжете, стерилитет и всякакви ендокринни / хормонални разстройства.

Естрогенното доминиране благоприятства развитието и на Кандида албиканс (която, както разгледахме по-горе, сама си създава тези условия в организма Ви, при дългогодишни инфекции).

Изобщо, съвременната индустрия е огромен замърсител на природата, но на всички е по-изгодно да се тръби за „Глобалното затопляне“. Просто защото то е своеобразна маркетинг кампания на новия пазар за въглеродни квоти. Това, че се изсичат горите, замърсяват се почвата и водите с химикали, които ни превръщат в мутанти, не се счита за заслужаваща публичното внимание заплаха. Погледите на простолюдието да са насочени към разтопяващите се ледници, докато сляпо консумират отровите на същата тази индустрия, която просто ще си закупи въглеродни компенсаторки и така ще си изчисти финансово съвестта пред „Глобалното затопляне“.

Знайте, че пластмасата когато се нагрява отделя диоксини. По възможност не си купувайте минерална вода в пластмасови бутилки лятото, дори да е от хладилник. Защото докато стигне от фабриката до хладилника се е возила в горещата кароцерия на камион и се е нагрявала. Използвайте само стъклени съдове в микровълновата печка и се старайте доколкото е възможно да използвате стъклени съдове за съхранение на храна изобщо.

Връщайки се на здравословните проблеми свързани с Кандида. Разбрахме, че към този проблем трябва да се подхожда цялостно, не локално. Поради хормоналния дисбаланс, който Кандида албиканс поражда в тялото, при дългогодишна инфекция, проблемите с кожата също са често срещани. Акне и суха кожа са други от дългия списък странични ефекти на този патоген. Странно е да имате акне-подобни пъпки, които просто не можете да излекувате, дълго след като официално сте преминали през пубертета, не е ли? Още по-странна е комбинацията от суха кожа и акне. Всичко това е на хормонална основа.

Заредете се с воля и упоритост. Кандида е доста упорита също. Лечението й изисква и промени в начина на хранене, които са задължителни. Лечението отнема време! Продължителността зависи от спецификите на организма Ви, както и от това от колко време имате кандидата.

 • Сведете яденето на захари и сладки неща до минимум. Най-добре първите един-два-три месеца не яжте никакво сладко. Не е лесно, но волята трябва да е желязна. Можете да подслаждате със захарни алкохоли/ полиоли (например Ксилитол). След няколко месеца стриктно въздържание от всичко, което очевидно съдържа захар (шоколади, вафлички, бонбони и т.н.), можете постепенно да започнете да си позволявате по малко сладичко. Но не прекалявайте! И най-добре занапред в живота си не яжте прекалено много захари, не са полезни в завишени количества и изтощават организма.
 • Кафето изтощава запасите на Б витамини в организма. Благоприятно ще е ако не пиете и кафе първите един-два месеца. Ако пиете, без захар.
 • Въздържайте се от мазни и тестени храни. Купувайте си хляб с пресована мая. Четете етикетите.
 • Яжте по една кофичка кисело мляко с живи култури на ден (може и по две).  Всеки ден. Когато ужасно Ви се яде нещо сладко, хапнете си кисело мляко. Можете да добавите сусамено семе или една щипка пчелен прополис. Няма смисъл да си купувате кисело мляко 2% или по-малко, тъй като то е просто разредено с вода и има по-малко от необходимите Ви пробиотици. Идеално е 3.6%, тъкмо утолява и апетита повече.
 • При инфекция с Кандида не трябва да се пие прясно мляко! Можете да си позволите максимум 200 мл. на ден. Най-добре първите месеци не пийте изобщо.
 • Яжте зелени, листни зеленчуци. Колкото повече, толкова по-добре. От тях се снабдявате с витамин К, необходим за пробиотиците в организма.
 • Правете си по една чаша (200 – 250 мл.) сок от моркови на ден (не повече). Или ги яжте сурови, 3-4 средно големи моркова. Морковите имат адаптогенен ефект и спомагат хормоналния баланс. Много са ефективни, но изисква време, за осезаеми ефекти! Можете да си вземете и адаптогенни хранителни добавки, вижте Maca Root (Lepidium meyenii). За съжаление, у нас тези „екзотични“ билки не са евтини. Ето една алтернатива. Тази разфасовка ще стигне за 3 месеца. Потърсете и за други природни адаптогени, информирайте се! Адаптогените са благоприятни и за жените след менопауза.
 • Внимавайте с плодовете, тъй като съдържат захари. Може да ядете, един портокал или банан на ден. Лимон. По-добре се въздържайте изцяло от плодовете, от които се прави алкохол през първите един-два месеца. След това, постепенно можете да ги прибавите обратно към диетата си.
 • Не яжте никакви сушени плодове. Не консумирайте маргарин. Ограничете яденето на гъби и бобени храни. Да, Кандида диетата може да бъде много сурова, в зависимост от степента на инфекцията и индивидуалния организъм. Но, не се плашете, това е чудесен повод да закалите волята си и да развиете характера си като силен и упорит.
 • Пийте много вода. В България има толкова много минерални извори – наливайте си! В София има поне три, не си купувайте вода, наливайте си. Редувайте чешмяната с минерална, особено ако сте в район с по-силно хлорирана вода. Ако водата е видимо хлорирана, пийте само минерална през първите един-два месеца от кандида диетата.
 • Прибавете няколко скилидки чесън към вечерята си. Чесънът има противогъбични свойства и пречиства кръвта. Внимавайте с чесъна, ако имате специфични здравословни проблеми и приемате фармацевтични лекарства за „разреждане“ на кръвта.
 • Пийте по чаша гъсто червено вино на вечер или през вечер. Танините имат силни противогъбични свойства.
 • Не пийте никакъв твърд алкохол, нищо, освен червено вино и то в малки количества! Алкохолът благоприятства кандидата.
 • Гледайте положително на нещата, трябва да си вдъхнете увереност, оптимизъм, да култивирате градивна нагласа у себе си. Стресът само утежнява здравословното състояние, трябва да се справите с него.

Тези диетични въздържания трябва да ги спазвате поне няколко месеца стриктно.  Не прекратявайте диетата и приема на добавки веднага щом симптомите намалеят и изчезнат. След няколко месеца можете да отпуснете малко ограниченията, но не прекалявайте, иначе кандидите просто ще се завърнат. Бъдете упорити, ако искате да видите ефекти върху здравето си. Препоръчително е да модифицирате хранителните си навици перманентно, за да избегнете бъдеща поява на Кандида отново. Освен това, един по-здравословен начин на хранене и на живот ще има и редица други положителни ефекти в дългосрочен план.

Наред с горепосочените основни промени в диетата, без които борбата с кандиди не може да се спечели, е необходимо да се снабдите и с някои хранителни добавки, противогъбични и подсилващи имунната система.

 • Ехинацея (Echinacea)
 • Корен от Астралаг (Astralagus)
 • Елеутеро (Eleuthero)
 • Масло от риган (Oregano oil)
 • Pau D’Arco (Балдахиново дърво)

Горните се срещат и в комбинации в различни хранителни добавки. Имайте предвид, че трябва да ги приемате поне два-три месеца за да имат осезаеми ефекти. Лечението на кандида е продължително, но ако сте упорити, ще успеете. Във форума на БГ-Мама попаднах на множество препоръки за продукт на Now Foods – Candida Clear. Тази марка има доста добра репутация. Това е сайта на официалните вносители на Now Foods за България. Цената на този продукт в разфасовка от 90 капсули е 36 лв. Ако си го поръчате от сайта на Iherb цената там е 8,82$, което е близо 12 лв. + 4$ доставка = 17.50 лв. Тъй като така или иначе ще Ви трябват поне две опаковки, с които да овладеете кандидата, за да можете да преминете впоследствие на поддържащ режим (забравете, че ще се върнете към старите си хранителни навици без отново всичко да започне наново !), значи за 29 лв. си поръчвате две опаковки от този сайт. Негативната страна е, че ще трябва да ги чакате между 2 и 4 седмици да пристигнат.

Въведете този код – DOB496 – когато финализирате поръчката си от сайта на Iherb за 5 долара отстъпка.

Също, да знаете, че необлагаемия минимум за пратки от страни извън ЕС от миналата година вече е драстично занижен на едва 15 евро. За 31 долара обявена стойност на моята пратка, заплатих 14 лв. ДДС + някакви пощенски разходи. Освен това, ме накараха да отворим кутията, за да видят какво има вътре. Поредните някакви пост-комунистически протоколи, които тегнат в нашето общество. Митническия т  инспектор дори каза, че трябвало да представя и извлечение от картата, за да докажа, че не съм откраднала средствата, с които съм платила пратката ! Което просто ме потресе. Обясних му, че цената и съдържанието са изписани върху етикета, залепен върху кутията (което служи и като своеобразна касова бележка) и накрая той все пак реши да не ме затормозява с нелепите изисквания за банкови разпечатки и наблегна върху заплащането на ДДС-то. Така, че, заредете се с търпение за абсурдите на системата и факта, че ще трябва да се разходите до митницата до централната автогара (за София) за да си получите колета.

Трябва да имате дебитна или кердитна карта за да поръчате от сайта. Ако нямате, отворете си в Райфайзен картова сметка Виза Електрон, трябва да е от този тип, знам, че визите на БНБ, например, не ги приемат в някои сайтове, като eBay, за Райфайзен знам, че ги приемат навсякъде. Картова сметка се отваря безплатно, внасяте 30 лв., чакате една седмица да стане готова картата и си поръчвате. През това време модифицирайте диетата си според горните указания. Намерете време да включите някакъв вид физическа активност, упражнения, спорт поне един час веднъж в седмицата. Ходете на планина. Планинските пътеки предлагат спортуване за тялото и релаксиране за ума.

 • Биотинът също се препоръчва при възстановителни процеси свързани с имунната система и възстановяване на нивата на пробиотиците при жените.
 • Пробиотици. Неизменна част от възстановяването на имунната Ви система. Особено ако сте кръвна група О, по мои наблюдения, принадлежащите към нея имат най-големи трудности със справянето с Кандида. Ще се радвам ако някой сподели мнения по този въпрос в коментарите накрая! Можете да потърсите пробиотици в комбинация с фруктоолигозахариди (FOS). Пробиотиците се нуждаят и от витамин К.

Към билковите средства за лечение на Кандида Албиканс и за подсилване на имунната система е препоръчително да добавите и пробиотици. В сайта на Iherb също има добри предложения. Изобщо в този сайт има наистина много продукти на страхотни цени. Разгледайте го по-обстойно. Ето две предложения: Now Foods Gr8-Dophilus (близо 10$) и Healthy Origins probiotic (близо 20$, но и с малко повече от три пъти по-голямо съдържание на пробиотици в капсула).

Важно е да имате предвид, че всеки организъм си е индивидуален и ако едни пробиотици на мен ми действат чудесно, при друг може да нямат същия ефект. Така, че Вие може да реагирате и на пробиотици с много по-ниско съдържание от горните предложения. Както и обозначените дневни дози на етикетите, изобщо на билковите средства и хранителните добавки, не са „универсални“, те са препоръчителни. Може да откриете задоволителни ефекти и при по-ниски, а можете да толерирате и по-високи, при интензивно лечение. Също знайте, че като правило при билките по-високите дози не водят до по-бързи резултати и лечението с тях изисква време. Някои билки дори са най-ефективни когато се правят паузи през определени периоди, както е при Ехинацеята, например (приема се 4 седмици и 1 се почива, примерно).

Това е общо взето, основното. Четете и се информирайте за всичко, винаги. Така и така записах за хранителни добавки, ще дам линк и към сайт с продукти на Sanct Bernhard, швейцарски или австрийски производител. Имат репутация на качествени продукти с естествени съставки, но цените са малко скъпички и дозите на витамините са минималните дневни, не предлагат продукти с високи дози на капсула. Имат някои много хубави козметични продукти иначе.

Накрая, прочетете нещо около дилемата за билките и хранителните добавки, фармацевтичните корпорации и звената им на политическата сцена. Не се лекувайте само с фармацевтични продукти, природата също има какво да ви предложи. Не се оставяй на маркетинга и рекламата да оформя възприятията ти, мисли.

В заключение, здравето ни зависи от това, което приемаме в организма си. Справянето със стреса и положителната нагласа, както и спортуването също съществено влияят на доброто здраве. Тези три неща са в основата не просто на дългия живот, а на дългия живот с крепко здраве, активно тяло и ум. Здравословният начин на живот е именно начин на живот, не отделен епизод, в който приемаме някакви хранителни добавки и спазваме някакъв режим на хранене. Хармонията се крие в баланса, отвътре и отвън.

Моля коментирайте, споделете Ваш опит, знания, съвети, препоръки.. задавайте въпроси! В споделянето знанието ни се увеличава :)


About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.