На разходка в планината

Здрав дух в здраво тяло. Нагласата, правилното хранене и физическата дисциплина – ключови за доброто здраве. Част 1

[dropcap]И[/dropcap]ма една древна китайска мъдрост, която общо взето гласи, че здравето отвътре личи отвън. Състоянието на тялото на човек може да ни подскаже за определени аспекти от неговия/ нейния характер, като воля, самодисциплина и др. Както и позата на тялото говори за нагласата на ума отвътре. Доколкото е вярно, че силния дух има силно тяло, не винаги е така. Срещала съм по планинските пътеки хора със затруднено придвижване, които са оставили трайни впечатления у мен, за силата на волята. Така, както има хора със силни тела, но без воля да изкачат някой планински връх, пеша.

При всички положения, физическите упражнения допринасят значително към доброто здраве. Дори 30 минути средно-интензивна физическа активност на седмица има положителни ефекти върху здравето в дългосрочен план. Надали има човек, който да не може да отдели поне половин час на седмица за някакъв вид физическа активност. Въпрос на воля. Ако работата е свързана с физически труд, то тогава са подходящи йога, стречинг и от този род упражнения, които спомагат за релаксирането на тялото и ума. Доколкото физическата активност допринася към доброто здраве и настроение, нагласата на ума също има значителна роля.

В психологията е установено едно състояние наречено „психосоматично“. Това е състояние, в което крайно затормозената, невротична и проблемна психика разболява и тялото. Така, тялото започва да страда от разнообразие от съвсем осезаеми симптоми, причината за които, обаче, не може да бъде открита физически. Защото причината е в психиката, която страда. Няма определена, „универсална“ причина за психосоматичните състояния и към всеки отделен случай се подхожда индивидуално, както е като цяло в психоанализата. Има едно условие, обаче, което е на лице при тези случаи – това е неспособността на индивида да се справи с вътрешните си проблеми, тревоги и т.н.

От тази емпирично установена способност на ума да разболява тялото може да се заключи, че обратния процес също е възможен т.е. ума (като психика, душа) да лекува тялото. Психиката, изразена в преобладаващата нагласа на личността, влияе върху биохимичните процеси в организма. В крайните случаи, когато психиката е системно затормозена, в организма непрестанно се отделят определени хормони, които в крайна сметка оказват негативен ефект върху здравето на организма. В по-ежедневните и често срещани случаи, такива ефекти са познати на много хора, които са изложени на системен стрес, в работата, например. Стресът, като психическо и емоционално състояние, отключва производството на високи нива на различни хормони в организма (кортизол, норепинефрин), които ако циркулират в системата често в прекомерни количества, започват да изтощават тялото и съответно здравето отслабва. Един широко разпространен здравословен ефект от системния стрес е усещането за отпадналост и съответно занижено либидо, лошо или неутрално настроение. Системният стрес, обаче, може да доведе и до по-дългосрочни здравословни проблеми, които се проявяват в резултат на отслабналата имунна система. Някои установени ефекти на системно завишени нива на стрес са:

  • Изтощаване на енергийните запаси на тялото
  • Високо кръвно налягане
  • Хипертонично влошаване
  • Разстройства на процесите на метаболизма
  • Коремни язви
  • Занижени нива на тестостерон при мъжете и нередовен цикъл при жените
  • Увеличен риск от инфекциозни заболявания (поради отслабналата имунна система)

Затова е много важно човек да се научи да се справя със стреса и да не позволява на негативните емоции да се превръщат в преобладаващо състояние.

Справянето със стреса (stress management) може да бъде постигнато чрез промяна на светогледа. Например, колкото и тежка и мрачна да Ви се струва определена ситуация, опитайте да намерите нещо положително. Хуморът е идеален за това – потърсете хумора в трудната ситуация, ако ще да е черен хумор. Понякога сатирата също помага да излезем от негативната нагласа, която ни смазва, самоиронията също може да ни разсмее и да спомогне към разчупване на светогледа. Не трябва да сме песимисти, защото в това просто няма нищо градивно, в крайна смтетка, чашата не е полупразна, а полупълна. Не позволявайте мислите, за това, което нямате, да бъдат повече от мислите за това, което имате. Цени това, което имаш. Положителната нагласа е важна не само по пътя към успеха, изразена в увереност и вяра в собствените си способности и сили, тя е важна и за здравето. Тъй като, така, както негативната нагласа поражда негативно емоционално състояние и от там биохимични промени в организма, така и положителната нагласа влияе върху биохимичните процеси вътре в тялото Ви.

Не вземайте нещата прекалено на сериозно или казано по друг начин – не се впрягай прекалено в абсурдите на света. Светът понякога изглежда мрачен, жесток, груб, несправедлив и крайно банален, за някои чувствителни хора всичко това може да бъде трудно за понасяне. Но важно е да не се затормозяваме прекалено. Това съвсем не означава да не ти пука, което е просто другата крайност. А хармонията се съдържа в баланса. Да отвориш очите си за красивото, за цветовете на сезоните, красотата на природата, усмивката, която поражда усмивка насреща. Нерядко привидно малките неща носят голямо щастие, стига да можем да ги оценим. Оценявайте моментите, дори отделния миг, не позволявай на времето просто да минава покрай теб. Да бъдеш щастлив/а, означава да бъдеш в хармония със себе си. А когато си в хармония със себе си, можеш да постигнеш същото и с хората около себе си. Друго житейско мото, като афоризмът с чашата, е „Няма трудности по пътя, има само предизвикателства“. Въпрос на светоглед.

И най-големите проблеми няма да ни изглеждат толкова големи и непреодолими, ако само съумеем да променим нагласата си към тях. Да направиш крачка в страни и да погледнеш на нещата от друг ъгъл. Излез от себе си и опитай да разгледаш ситуацията обективно. Не изтласквайте мислите, които Ви затормозяват, а ги приемете, разгледайте ги, обективно, потърсете други гледни точки, анализирайте, разрешете ги, помирете се с тях. Психиката е като вашия дом, ако се грижите за нея, подреждате я и не позволявате да се задръства с мърсотия (изтласкани проблеми, тревоги, конфликти) ще бъде уютно и приветливо място за живеене. Когато разрешаваме, съзнателно, вътрешните си конфликти, това ни носи емоционален баланс. Заедно с култивирането на положителна нагласа, хумор и стремеж към положителни взаимоотношения с хората около нас. Всичко това носи вътрешна хармония, развива способността да се справяме с трудностите и със стреса (който често е неизменна част от съвременния начин на живот) и, в крайна сметка, ни помага да запазим доброто си здраве и способността да бъдем щастливи. Щастието е начин на възприятие, то е светоглед и израз на вътрешен баланс.

Човек трябва да се грижи за психическото си здраве така, както и за физическото си такова, тъй като тези двете са взаимосвързани! Когато душата страда, тялото също боледува.


About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.