Български лъвове

Сензационната благотворителност – PR и лицемерие

Майка Тереза[dropcap]В[/dropcap] днешния глобализиран свят новините се разпространяват светкавично и в реално време разбираме за събитията по света. Международната политика също е глобализирана, така, че държавите, особено големите такива, реагират медийно на по-значителните събития, заформяйки своеобразен реакционен форум по актуалните новини. Тези реакции имат една основна цел, освен изразяването на някакви позиции, това е политическия маркетинг. А маркетингът под формата на PR и рекламата е основен инструмент, който привлича внимание, сформира представи и оформя възприятия.

Всички се пласират в маркетинговата вселена – личности, фирми, продукти, правителства и държави. В това, като цяло, няма нищо лошо. Често, обаче, този популистичен подход създава странни противоречия и лицемерието, което не рядко стои зад публичната маска започва да прозира. Медиите днес имат силата и властта избирателно да превръщат едни събития в сензации, а други да избутват в страни от общественото полезрение. Така, например, не е сензационно, че в африканския континент западните корпорации поддържат тоталитарни режими, така, че да изсмукват ресурсите – петрол, полезни изкопаеми и т.н. – с минимални разходи и максимални печалби, огромни печалби. Докато в същото време всяка година там умират от глад над 50 милиона деца. А когато в Хаити се случи онова голямо земетресение, медиите фиксираха камерите си върху малкия остров и изведнъж половината свят заизпитва дълбоко съчувствие към страдащото местно население. Сформираха се стотици благотворителни организации, отвориха се уебсайтове и форуми, концерти и всякакви фондове – „Да помогнем на Хаити“.

Човек не може да не се учуди как толкова много хора могат да се обединят за някаква кауза и да се съберат десетки милиони, които, разбира се, преляха от фондациите към частни лица, а Хаити и до днес е в руини – от даренията няма и следа. На една такава мащабна дарителска кампания изпечените хитреци от Нигерия могат само да завиждат.

Странно е, как Хаити се превърна в сензация и толкова много хора прочувствено се бръкнаха в джобовете да помогнат, когато толкова други хора по света и без природни бедствия се намират в катастрофално положение. Всъщност, Хаити удари джакпота именно защото бе превърната в медиина сензация. Така, всички известни личности, фондации и компании се втурнаха да помагат, не защото им пукаше за необразованите и безперспективни хаитяни, а защото това бе един прекрасен повод за глобален PR. Дарителите се превръщаха автоматично в сензации и Хаити бе умело употребен за оживяване на личния PR на много „звезди“ и юридически лица. Прекрасната маркетингова възможност не бе пропусната и у нас. Публични личности се събраха, пяха и танцуваха за да събират дарения за бедстващите в Хаити. Мобилните оператори преливаха от щастие и всички фондации, които облажиха от мащабното добро дело.

На човек не може да не му стане мило на сърцето, как различни публични дейци се включиха така самоотвержено в кампанията да помогнат на далечната Хаити, когато толкова хора в България, точно под носа им, не рядко отчаяно, се нуждаят от подобен алтруизъм. Като започнем от огромната част от българските пенсионери и стигнем до училища, социални заведения, детски, ученически и студентски програми.. всички, от които са все бедстващи, западнали и съвсем липсващи. В руини и без земетресения. Проблемът, обаче, е, че за да се пробуди алтруистичното чувство у дарителите трябва да се създаде сензация, която да създаде подходящи условия за PR, иначе няма „кяр“ от такива начинания.

Та, толкова за сензационната благотворителност, не рядко неадекватна, безсмислена, несъответна и водена от всякакви мотиви, само не и чистосърдечни, разумни и безкористни такива.

Всичко се върти около парите, казват. Понякога и около кислорода, особено ако става въпрос за въглеродни квоти. Маркетингът, обаче, е на първо място. Само вижте рекламите на едни от най-големите замърсители на природата, големите петролни и химически компании, например. Затрогващи, мило да ти стане на душата, толкова добре ги правят. Старата дума беше „пропаганда“, но тази вече е отживелица, сега се нарича маркетинг и PR, целящи оформяне на възприятията и сформиране на нагласи.


About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.