like-stamp

(Кухите лозунги във) Фейсбук – новата PR и маркетинг платформа

[dropcap]Ф[/dropcap]ейсбук несъмнено е новия хит в интернет 2.0; За последната година, българите, които имат регистрация там са се утроили, като вече числото им прехвърля милион. Популярността на социалната мрежа расте не само в България, но и по света и големите играчи на финансовата сцена вече проявяват сериозни инвестиционни интереси. Говори се, че индексът на Фесбук ще се появи нереално завишен на американската стокова борса, но няма да е единствената „стока“ с нереални показатели, така, че това не е важна новина.

Фейсбук излезе пред останалите социални мрежи не толкова с потребителски-ориентирания си интерфейс или възможности за персонализация, а с огромното множество „джаджи“ (apps), които се правят за тази платформа. Иначе, интерфейса на Фейсбук на моменти прилича повече на авторитарен с множеството си ограничения и насилствени промени, отколкото на потребителски-ориентиран (user-friendly). Джаджите, обаче, накланят везните значително. А те са хиляди. Социалната мрежа се оказа и чудесно място за откриване на стари познати, именно поради голямата й популярност и „традицията“ да се използват истинските имена, вместо псевдоними. Освен това, бидейки така популярна, фейсбук платформата намери и своите приложения в сферите на активизма, политиката, движенията и всичко свързано с тематичните групи, които обединяват различни хора около общи каузи, възгледи и интереси. Най-популярното приложение на социалната мрежа, обаче, се оказва комерсиалното. Стандартната маркетингова стратегия във Фейсбук се състои в създаване на нова група или страница на фирмата или продуктите и започва да се изгражда аудитория от потенциални клиенти със или без комбинация с платена реклама в мрежата. Така, ако човек прекара известно време разглеждайки различни групи по определени ключови думи ще забележи една друга тенденция, която впоследствие ще разпознае като друга, по-неявна маркетингова стратегия. Тази стратегия е съвсем проста и силно ефективна. Отваря се група с някое горещо патриотично заглавие или някой житейски афоризъм, апелиращ към широка аудиенция, или се експлоатират добрите стари сексуални теми и полови стереотипи. Всяко едно от тези работи чудесно. След това, адреса на групата се разпространява по стените на други групи и хората започват да се трупат.

Така, в групата с привидно идеална цел се струпват хиляди и хиляди хора – готова публика за маркетинг. И администраторите започват да пускат всякакви реклами на стената на групата, нямащи нищо общо със заглавието.

Така, попадаме на групи като „Да останем в историята на фейсбук като най-голямата българска група!“ Изписано с главни букви, така, че да привлича отдалеч. Повече от 71 хиляди човека са се включили. А на стената на групата виждаме реклами – на продукти, тур оператори, сделки .. и по някое глуповато клипче в промеждутъците. Човек трябва да е сляп, за да не му стане ясно каква е целта на групата и това не е някакъв си рекорд на Гинес. Попадаме и на друга група със сходно заглавие „Да поставим рекорд на Гинес за най-голямата българска група във фейсбук“, там присединилите се близо 300 хиляди. А съдържанието на стената подозрително прилича на същото в предишната група – реклами от същите тур оператори, сделки, телефони, продукти.. и глупави клипчета в промеждутъците. Очевидно, отворена от същите администратори с добър маркетингов нюх.

Най-странното е, че хората в групата сякаш не забелязват завоалираната маркетингова насоченост на начинанието и действително си мислят, че целта е поставяне на рекорди.

Групата „Да покажем пред света, че има 500 000 Българи, които обичат България“ е отворена като „Local business“, вместо „Cause“, „Community“ или някоя друга по-съотнасяща се към заглавието категория.

И още много други подобни групи, които използват патриотични мотиви в заглавията си, а стените им са запълнени с реклами и съдържание тотално несъответстващо на заглавията. Тази ситуация напомня за празните лозунги на комунизма, както и на всяка сходна идеология, боравеща със светли идеи и пламенни афоризми, които имат за цел единствено да замазват очите на хората.

Та, странно е как толкова много хора се подвеждат по тези заглавия без да си дават сметка за липсата на съответно съдържание. Дали просто не обръщат внимание? Или просто не ги интересува, щом заглавието е интересно?

Привлечени от едното заглавие, в подобни групи може да има десетки хиляди членове, които харесват заглавието, но сякаш остават слепи за несъответстващото съдържание. Сякаш хората механично харесват нещо уж смислено и безкористно без изобщо да обръщат внимание, че попадат в явна маркетингова таргет група. А смислените страници със съдържателен пълнеж остават в страни от полезрението с далеч по-скромна аудитория. Що за странно поведение? Сякаш потвърждава плоските теории, че хората действат като маса, подобно на стадата – без много индивидуална мисъл. Чудя се, дали при това положение изобщо има някаква надежда за „масите“ или с това си поведение завинаги ще си останат в положението на такива.. с всички свързани с това негативи, като експлоатация и т.н.

Фейсбук е чудесно място за маркетинг, добро място за намиране на стари познати и много удобен ресурс за социологически изследвания. Какво ли ще ни донесе Интернет 3.0


About Ивет Шопска

Вярвам, че един по-добър свят е възможен. Вярвам, че бъдещето принадлежи на разума и на будното съзнание.